Biznis 27.11.2021.

LISTA: 100 najbogatijih Slovenaca zajedno ima sedam milijardi evra

ČITANJE: 2 minute

Sto najbogatijih Slovenaca raspolaže zajedno imovinom vrijednom 7,1 milijardu evra, što je rekordan iznos i za skoro četvrtinu ili 1,3 milijarde evra veći nego 2020. godine.

Na vrhu rang liste slovenačkih bogataša nema promjena, pri čemu Samo i Iza Sija Login i dalje drže prvo mjestu ispred drugoplasiranog para Sandija Češkoa i Livije Dolanc, prenose agencije.

Rast bogatstva 100 najimućnijih Slovenaca, najveći posle 2008. godine, rezultat je boljeg kotiranja njihovih kompanija na berzama, što je osnov za procjenu njihove neto vrijednosti, ali i dobrog poslovanja, razduživanja, jačanja finansijskih bafera i, u nekim slučajevima, uspješnih akvizicija, navodi list.

Početni iznos bogatstva na listi top 100 je takođe porastao sa prošlogodišnjih 20,9 miliona evra na 27,7 miliona evra, dok je sa liste ispalo više od četvrtine ljudi koji su se na njoj nalazili prošle godine.

Klubu najbogatijih pridružilo se 10 novih osoba, a 17 se ponovo vratilo.

Na čelu liste su Iza Sija i Samo Login, nekadašnji vlasnici programera aplikacije Outfit7 i bivši supružnici koji su nastavili da rade zajedno zbog čega se tretiraju kao jedan entitet. Vrijednost njihove imovine procjenjena je na 689 miliona evra.

Na poziciji broj dva su Sandi Češko i Livija Dolanc sa procjenjenim bogatstvom od 355 miliona evra, pri čemu najveći dio njihove imovine čini prihod od 55-procentnog udjela u maloprodajnom omni-kanalu Studio Moderna.

U vodeću trojku najbogatijih probila se porodica Šešok, vlasnici grupe za elektroniku Iskra, koja je zabilježila najveći skok na listi uvećavši bogatstvo sa prošlogodišnjih 150 miliona evra na 270 miliona evra.

Finance ističe da je bračni par Vesna i Dari Južna, vlasnici holding kompanije Perspektiva, ušao u prvih 10 bogataša s rastom imovine od 73 odsto na 202 miliona evra, najviše zahvaljujući razduživanju i rastu tržišne vrijednosti energetske kompanije Petrol

Najzanimljiviji novajlija na listi je košarkaš Luka Dončić, s bogatstvom procjenjenim na 29,4 miliona evra, nakon što je ova NBA zvijezda potpisala petogodišnji ugovor sa Dalas Maveriksima od 207 miliona dolara.

(SB)

Oznake: bogatstvo, slovenija