Magazin 26.03.2023.

Ljekari upozoravaju: Nikad nemojte zadržavati kihanje

ČITANJE: 1 minuta

Ljudi kišu kako bi uklonili alergene iz nosne šupljine, a zadržavanje kihanja nije bez rizika, upozoravaju stručnjaci.

Naime, kako prenosi Express, slučajevi krvarenja u mozgu i pucanja bubnjića naširoko su opisani u medicinskoj literaturi, uglavnom zbog naglog povećanja pritiska tokom izbacivanja zraka, a svjesno zadržavanje kihanja može povećati rizik od tri opasne komplikacije.

Tokom kihanja tijelo doživljava nagli porast pritiska u sinusima, nosnoj šupljini i grlu. Zadržavanje respiratornog refleksa, međutim, uzrokuje dalji porast ovog pritiska dovodeći krvne žile u opasnost. Prema dr Stuartu Sandersu, ljekaru u Londonskoj ordinaciji opšte prakse, kihanje može biti toliko snažno da izazove puknuće moždane aneurizme.

“Aneurizma bi mogla prsnuti ako arterijski krvni pritisak poraste i uzrokuje krvarenje koje oštećuje mozak.”

Na pitanje zbog čega je zadržavanje kihanja opasno, dr Sanders naveo je tri razloga.

“Prvo, kao što je gore opisano, zadržavanje kihanja može uzrokovati nagli porast krvnog pritiska s mogućim negativnim posljedicama”, objasnio je.

“Drugo, kako pritisak vazduha u zadnjem dijelu nosa raste kada se kihanje zadržava, postoji rizik od guranja sluzi i infekcije u srednje uho. To bi moglo uzrokovati akutnu gluvoću, infekciju ili čak pucanje bubnjića u ekstremnim okolnostima.”

Kao treći razlog za izbjegavanje zadržavanja kihanja ljekar navodi rizik od akutnog sinusitisa. To se može dogoditi ako povećanje pritiska tjera infekciju u paranazalne sinuse što može dovesti do ovog zdravstvenog stanja, prenosi Express.

Oznake: Kihanje