Magazin 12.11.2016.

Ljubav mijenja sve: Grkinja više voli Kotor Varoš od rođenog Sartija na moru

ČITANJE: 2 minute

Vasiliki Tribu, profesorica grčkog jezika, je tokom sedmogodišnjeg života u Kotor Varošu zavolela ovo mesto ispod Vlašića više nego svoj zavičaj u gradu Sarti, poznatom po toplom moru i bogatom vizantijskom nasleđu.

Ova Grkinja je ubrzo nakon poznanstva sa Željanom Radonjićem, vojnim pitomcem iz Kotor Varoša na školovanju u njenoj zemlji, shvatila da ljubav nema prepreka ni granica. Svoju vezu krunisali su brakom i nastavili zajednički život u Kotor Varošu. Stekli su dva sina, četvorogodišnjeg Nikolu i dve godine mlađeg Dimitrisa.

– Lepo mi je ovde, navikla sam u novoj sredini, naučila srpski jezik. Putujem na posao u Banjaluku, gde u školi predajem grčki jezik. Moj suprug Željan radi u Oružanim snagama BiH u istom gradu – kaže naša sagovornica, iznoseći emocije prema novoj sredini i ljudima koje je ovde upoznala i zavolela.

– Nemam na šta da se požalim. Čini mi se kao da sam ovde rođena, među veoma srdačnim i dobronamernim ljudima – ispričala nam je Vasiliki, dok je na klupi u parku hranila sina Dimitrisa.

Kaže da je roditelji iz Grčke svakodnevno zovu, raspituju se kako joj je, šta radi, pitaju za unuke i zeta.

– Ovde sam našla životnu sreću. Željan me razume i u svemu podržava, deca su zdrava i poslušna, imam ovde i prijateljice sa kojim provodim slobodno vreme. Od njih tražim ponešto da mi pomognu i one to čine sa zadovoljstvom. Najviše sam se mučila učeći srpski jezik. Verujem da sam i to uspešno savladala – smatra Vasiliki, otkrivajući nam da je jedina Grkinja u Kotor Varošu.

Želela bi da iz Grčke dođe bar još koja srpska snajka. Za svoje sugrađane kaže da su solidarni, da za sve imaju dovoljno vremena i da nigde preterano ne žure.

– Grci su mnogo temperamentniji od Srba, to sam zaključila. Oni ne reaguju tako brzo i eksplozivno kao Grci, što se meni više sviđa. Ipak, ova dva naroda nemaju mnogo razlika, veoma su slični – zaključila je Vasiliki koja se sa suprugom Željanom, po završetku njegovog školovanja, venčala u crkvi u Grčkoj, a potom bez oklevanja zaputila u Republiku Srpsku, gde su svili porodično gnezdo.

Leti na moru, zimi na planini

U grčki Sarti ovaj par iz Kotor Varoši uglavnom odlazi leti, na godišnji odmor gde se kupaju i sunčaju na atraktivnim plažama punim turista.

Potom se vraćaju u ovdašnju svakodnevicu, u malo mesto Kotor Varoš, gradić sasvim drugačije klime, ispod vlašićkog planinskog venca udaljeno više od 1.000 kilometara od Grčke.

(EuroBlic)