Magazin 03.10.2015.

Ljubav pretvorena u posao: Uz “Rarine kućne čarolije” do savršenog izgleda

ČITANJE: 4 minute
rara
Da hrana može biti zdrava, a pritom ukusna i lijepog izgleda pokazala je mlada Banjalučanka Marija Karajlić koja već mjesec dana na fejsbuk stranici “Rarine kućne čarolije” objavljuje recepte zdrave hrane i dijeli ih potpuno besplatno sa svima.

Svoje kulinarsko umijeće prvo je fotografisala i postavljala na Instagram, a kada je vidjela pozitivne reakcije odlučila se da svoju kreativnost podijeli i sa korisnicima društvene mreže Fejsbuk.

Marija za sada objavljuje dva recepta dnevno, uglavnom se radi o njenim receptima, a postavlja i recepte sa raznih sajtova zdrave ishrane.

Zablude: Zdravo je bljutavo i beuzukusno

S obzirom da je, kako sama kaže, gurman i da obožava hranu, dugo godina je mislila da ono što je zdravo po pravilu mora da bude bljutavo i bez ukusa i kada je zakoračila u svijet zdrave, a ukusne hrane, imala je želju da je podijeli sa svima.

– “Rarine kućne čarolije” sam napravila da sačuvam sve recepte na jednom mjestu. Nekako sam razmišljala u tom pravcu da ljudima koje to zanima olakšam i uštedim vrijeme, da ne tragaju za nekim receptom ili sastojkom po internetu- priča Marija.

Zašto biste trebali da pogledate baš njenu stranicu i pripremate njene recepte, a ne da čitate o kojekakvim dijetama i nakon toga kilograme vratite veoma brzo, Marija odgovara:

– Mislim da je svako od nas bar jednom u životu “držao” dijetu i da ta ista dijeta nije dala neke rezultate, ili je  dala ali sa neizbježnim “jo-jo” efektom. Određena dijeta nije dobra za svakoga. Muškarac od 1.90 m i 90 kg ne može količinski i nutritivno da se hrani kao ja. Dugo vremena sam bila uvjerena da je hrana moj neprijatelj. Gurman, kakav jesam i neumjerena u svemu, imala sam neki magični broj u glavi koji moram da ostvarim prilikom stajanja na vagu. S druge strane, po nekom nepisanom pravilu uz prefiks “zdravo” vezuje se i bezukusno, bljutavo, bez boje i mirisa. Uspjela sam da pomirim to dvoje- kaže naša sagovornica dodajući da vaga nije mjerilo ničega, već ogledalo – jer nije bitno koliko imate kilograma već od čega se oni sastoje.

– Isto tako, dokazala sam sebi i drugima da zdrava hrana itekako može da bude ukusna i lijepa na oko, samo ukoliko uložite malo truda i ljubavi u ono što radite- uvjerena je naša sagovornica.

Radoznalost kao glavni pokretač

Činjenica  da Marija nije ni fitnes trener ni nutricionista, već obična djevojka koja razmišlja o zdravoj ishrani, privuklo je mnoge djevojke, ali i muškarce na njenu stranicu.

– Moram da naglasim da ja nisam ni licencirani fitnes trener, ni doktor, a bogami ni nutricionista. Viđala sam nutricioniste koji za nemale novce nude kreiranje jelovnika, a sami imaju višak kilograma. Meni je to kao da odete u frizerski salon a tamo vas frizira neko sa ispucalom kosom i ogromnim izrastom. Ono što ja znam, znam iz radoznalosti i zato što uživam u hrani pa samim tim i dam neki savjet ukoliko me neko pita. Na kraju krajeva, šta danas uopšte može da se vodi pod zdravo. Police sa “zdravom” hranom su natrpane kašicama koje su pune šećera, dodataka i skroba koji nisu dobri za naš organizam. Jedni tvrde da se bez proteinske ishrane ne može, drugi da je meso zatrovano antibioticima i ko zna čim, povrće i voće je prskano raznim pesticidima itd. Po tim nekim mjerilima trebali bi izmisliti pilulu koja bi zadovoljila nutritivne potrebe djece i odraslih za čitav dan koju će ujutro da popiju i budu mirni ostatak dana. Mislim da treba da naučimo da slušamo svoje tijelo i da izbacimo ono što nam ne prija i da ubacimo male, dobre izmjene u svakodnevnu ishranu- poručuje ovaBanjalučanka.

Iako je samo mjesec dana aktivna na Fejsbuku, Marija kaže da pozitivne reakcije nisu izostale.

– Nedavno me je kontaktirala jedna gospođa koja je imala želju da joj spremam obroke po određenom tipu ishrane. Nažalost, ta saradnja je za sada na čekanju, jer jednostavno nemam vremena i sredstava da se u potpunosti posvetim tome, a ja nisam neko ko će da aljkavi u onom što radi. Tako da postoji neka stidljiva želja da se okušam u tome kao i sajt/blog o zdravoj ishrani i receptima koji, ukoliko zainteresovanost bude rasla, može uskoro da ugleda svjetlost dana- zaključuje Marija.

Pogledajte kako izgleda hrana koju pripremi Marija, a koja je pritom zdrava i ukusna:

 

Omlet sa zelenom salatom, pilećim prsima i paprikom

Omlet sa zelenom salatom, pilećim prsima i paprikom

Piletina prelivena limunom i puterom i šampinjoni u umaku od domaćeg paradajz sosa.

Piletina prelivena limunom i puterom i šampinjoni u umaku od domaćeg paradajz sosa

Chilli ćufte

Chilli ćufte

Bavarske integralne kiflice.

Bavarske integralne kiflice

Domaći hljeb

Domaći hljeb

Riblji burgeri

Riblji burgeri

(Banjaluka.net)