Biznis 04.12.2015.

Ljubljanska banka: Zahtjeve je moguće podnositi i individualno

ČITANJE: 2 minute
Ljubljanska banka
Zahtjeve za verifikaciju neisplaćenih deviznih depozita štediša LJubljanske banke moguće je podnositi individualno, saopšteno je iz Ambasade Slovenije u BiH.

Fond Slovenije za nasljedstvo je 1. decembra počeo primati zahtjeve za verifikaciju neisplaćenih starih deviznih depozita štediša LJubljanske banke LJubljana, iz Glavne podružnice Zagreb i Glavne podružnice Sarajevo.

U skladu sa Zakonom o načinu izvršavanja presude Evropskog suda za ljudska prava štediše će zahtjeve moći podnositi do 31. decembra 2017.

Štediše su zahtjeve za verifikaciju u više od 95 odsto slučajeva podnijeli sami, što znači da je postupak razumljiv i dostupan.

Fond je na svojoj internet stranici /www.srsn.si/ objavio obrazac koji štedišama olakšava podnošenje zahtjeva i u nastavku olakšava izvođenje postupka verifikacije.

Iz ovog proizilazi da pomoć advokata strankama u postupku nije potrebna.

I u slučajevima kada je stranka već predala ovlaštenje za pokretanje postupka verifikacije može to ovlaštenje bilo kada da opozove, ako to želi.

Obrazac je, osim na slovenačkom, dostupan još i na domaćim i engleskom jeziku, a u ovim jezicima su na istoj internet stranici dostupna i uputstva i odgovori na česta pitanja.

Fond internet stranicu često dopunjava i na njoj objavljuje sve aktuelne novosti koje bi mogle zanimati štediše.

Obrazac je među štedišama bio dobro prihvaćen jer, kako i sami kažu, njegovo ispunjavanje nije zahtjevno. Osim toga, Fond je uvijek dostupan za pojašnjenja i pomoć, kako lično, tako i preko telefonskog razgovora i e-pošte.

Da bi se izbjegli redovi za čekanje štediše mogu rezervisati i termin kod savjetnika, koji može osim prihvata njihovih zahtjeva za verifikaciju, odgovoriti još na sva moguća pitanja ili pomoći kod ispunjavanja obrasca.

Do 1. decembra Fond je preko pošte dobio više od 600 zahtjeva za verifikaciju, a do 4. decembra ukupno više od 3.236 zahtjeva.

(Agencije)