Politika 29.03.2016.

Lokalni šerifi kvare posao liderima!

ČITANJE: 3 minute
vucurevic_radojicic_balaban_skrebic
Dogovoreni zajednički nastup stranaka koje čine dvije najveće koalicije u RS (prve, okupljene oko SNSD-a i druge oko SDS-a) na predstojećim lokalnim izborima nalazi se pred definitivnim raspadom u najmanje tri opštine!

Nakon što je “pukla tikva” u Trebinju, gdje je zajednički nastup stranaka iz Saveza za promjene doveden u pitanje zbog stava tamošnjeg NDP-a da ni po koju cijenu neće podržati kandidaturu PDP-ovog potpredsjednika Slavka Vučurevića za još jedan gradonačelnički mandat, neviđenu pometnju u taboru vladajuće koalicije u RS izazvala je nedavna izjava potpredsjednika DNS-a Nedeljka Čubrilovića da će ova stranka imati svog kandidata za gradonačelnika Banjaluke. Da su međustranačke kombinacije u lokalnim zajednicama potpuno druga priča u odnosu na one koje se prave na republičkom nivou, potvrđuje i prekjučerašnja odluka NDP-a u Tesliću da na lokalnim izborima zajednički nastupa sa SNSD-om, DNS-om i SP-om.

Vode svoju politiku

Odlično obaviješteni izvori našeg lista tvrde da lideri stranaka iz dva koaliciona tabora muku muče i sa brojnim drugim lokalnim “šerifima” iz svojih redova, koji, uprkos postignutim dogovorima o podršci zajedničkim kandidatima za gradonačelnike i načelnike opština u RS, i dalje vode neku svoju politiku.

– Osim Banjaluke, gdje funkcioneri DNS-a još od sredine prošle godine uporno ponavljaju da će ova stranka imati svog kandidata za gradonačelnika i da ih ne interesuje da li će SNSD za tu poziciju predložiti Igora Radojičića ili nekog drugog, nerealno je očekivati da lokalni funkcioneri DNS-a u Doboju, Bratuncu ili Sokocu odustanu od saradnje koju već godinama imaju sa SDS-om. Što se tiče Banjaluke, najozbiljniji kandidat DNS-a za gradonačelnika je aktuelni predsjednik gradske skupštine Budimir Balaban – tvrde naši izvori.

Što se tiče odnosa u SZP-u i odluke teslićkog odbora stranke Dragana Čavića da krene stopama svojih kolega iz Trebinja, sagovornici našeg lista ističu da nije isključeno da će šef teslićkog NDP-a Dragutin Škrebić uskoro i zvanično napustiti ovu stranku.

– U Savezu za promjene svi već dugo znaju da Škrebić ima odlične odnose sa šefom teslićkog SNSD-a i aktuelnim ministrom zdravlja u Vladi RS Draganom Bogdanićem. Iako je lider NDP-a Dragan Čavić nedavno poručio da će svaki stranački odbor koji ne bude poštovao odluku o zajedničkom nastupu SZP-a na lokalnim izborima biti raspušten, Škrebić je svjesno ignorisao ovo upozorenje i jasno pokazao šta o tome misli – kažu naši sagovornici.

Škrebić nije potpisao

Potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković za Press kaže da je odmah nakon što su mediji objavili vijest da je šef teslićkog odbora NDP-a sklopio dogovor o predizbornoj saradnji s SNSD-om, DNS-om i SP-om, razgovarao sa Škrebićem te da mu je on rekao da sa pomenutim strankama još ništa nije potpisao.

– Škrebić mi je rekao da je prvo pokušao da se dogovori sa lokalnim SDS-om, ali da iz te stranke nije dobio bilo kakav odgovor na ponuđenu saradnju. Tek nakon toga je razgovarao sa ljudima iz SNSD-a, DNS-a i SP-a, ali tvrdi da s njima ništa nije čvrsto dogovoreno. Moj stav je da SZP treba da ima zajedničke kandidate u svim opštinama – kaže Novaković.

(Press)