Vijesti 05.03.2019.

LOŠI PUTEVI NA TERET GRADA Pripremljen regulacioni plan za prostor „Čajevca“

ČITANJE: 3 minute

Grad Banjaluka će u narednom periodu morati uložiti određena sredstva u obnovu saobraćajne mreže unutar nekadašnje poslovne zone „Čajavec“, koja se, zbog godina zanemarivanja, raspada.

To trenutno nije moguće, jer se one vode kao privatno vlasništvo i time ne pripadaju mreži javnih saobraćajnica za čije održavanje bi bio zadužen Grad, iako je ovo otvoreni kompleks u kojem danas rade brojni tržni centri, privatne firme, kafići, svadbeni salon i hotel.

Područje „Čajevca“, koje se nalazi na jednoj od najatraktivnijih pozicija u centralnoj gradskoj zoni, u bivšoj Jugoslaviji je bila zatvorena fabrika bez regulacionog plana. Fabrika je otišla u stečaj, a vremenom je to područje privatizovano.

U procesu privatizacije, a ni poslije, nije napravljen regulacioni plan za taj prostor, odnosno dokument koji bi odredio raspored saobraćajnica, objekata, komunalija te ostalog što je pretpostavka za svaku gradnju i za rad. Nedostatak takve regulative stvorio je brojne probleme, jer su u međuvremenu pravna lica ili pojedinci kupovali ili iznajmljivali objekte, renovirali ih i otvarali razne djelatnosti koje svakodnevno dovode stotine ljudi a da nisu riješena osnovna pitanja, kao što je održavanje putne mreže, čišćenje snijega te održavanje javne higijene.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je rekao da je Grad uradio prvi korak da se to promijeni. Kazao je da su izradili regulacioni plan za kompleks „Čajevca“ koji bi trebao da se nađe pred odbornicima ovog mjeseca, što će, kako je dodao, omogućiti da se veoma brzo počne s rješavanjem problema na terenu.

– U privatizaciji tog dijela smo došli u situaciju da su ljudi, koji su kupovali objekte, kupovali i infrastrukturu ulice, rasvjetu i sve u “Čajevcu”. U ovom trenutku tamo nemamo ništa javno. Sve je privatno što znači da bi oni trebali održavati taj prostor, ali oni to ne rade. Kroz taj planski dokument bi trebali započeti rješavanje problema – kazao je Stanarević.

Naveo  je da je Grad potpisao ugovore s vlasinicima parcela unutar “Čajevca” na kojima se nalaze saobraćajnice, a za koje je zainteresovan Grad, i koje bi prešle u javnu infrastrukturu.

– Tu ima oko 18.000 metara kvadratnih ulica. Odmah po usvajanju regulacionog plana Grad će postepeno preuzimati gazdovanje nad ovim saobraćajnicama. Ono će se izbijati iz naplate uređenja gradskog građevinskog zemljišta njihovih vlasnika – rekao je Stanarević.

Istakao je da će to omogućiti da Gradska uprava uređuje i održava te saobraćajnice, da se brine o čistoći ovog prostora te da pauk može dizati nepropisno parkirana vozila s javnih površina.

– Pored toga, u narednom vremenu iz gradske kase će se morati planirati i određena sredstva za obnovu saobraćajnica koje su u lošem stanju, a ima i problema s kanalizacijom, koja je stara, tako da će i tu biti potrebna određena ulaganja – kazao je Stanarević.

Pored propalih saobraćajnica, u “Čajevcu” postoji veliki problem sa održavanjem javne higijene, odnosno odvozom smeća. U Odjeljenju za komunalne poslove su potvrdili da je zbog tog problema u posljednje vrijeme pristigao veliki broj primjedbi građana.

– Za predmetni obuhvat nije još usvojen regulacioni plan. Poznato je da Grad ne raspolaže javnim površinama u ovom obuhvatu, a samim tim nema ni mogućnost preduzimanja mjera na čišćenju. Prema informacijama iz „Čistoće“, dio preduzeća na ovoj lokaciji ima ugovor za odvoz otpada samo za objekte, dok ostale površine u kompleksu, koje se vode na privatnim licima, nemaju ugovor o čišćenju i održavanju – naveli su u ovom Odjeljenju.

Zadržani svi objekti

Slobodan Stanarević je rekao da regulacioni plan za prostor “Čajevca” predviđa zadržavanje svih do sada izgrađenih objekta.

– Taj planski dokument će omogućiti bolje uređenje ovog prostora, koji više neće biti geto i zatvoreni dio već ono što je njen cilj, poslovna zona – naveo je Stanarević.

(Srpskainfo)