Politika 01.04.2016.

Luka Karadžić: Radovanu neće nedostajati Šešelj!

ČITANJE: 2 minute
luka karadzic

“Pravda u Hagu veoma je selektivna i podložna uticaju”, smatra Luka Karadžić čiji je brat Radovan, bivši predsjednik Republike Srpske, osuđen na 40 godina robije, dok je samo nekoliko dana kasnije lider radikala Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi!

Iako su se juče u javnosti pojavile spekulacije da je Šešelj postigao nekakav dogovor sa Tribunalom, brat bivšeg predsjednika RS nije želio da potvrdi ove priče.

” Zadovoljan sam što je jedan Srbin oslobođen. Po mom mišljenju nije trebalo tamo ni da bude. Interesantna je stvar izdvojeno mišljene sudije Latanci, koja je smatrala da je kriv po gotovo svim tačkama. Ta gospođa je bila i u vijeću Radovanu, pa vidite kako je moj brat prošao. Pravda u Hagu je veoma selektivna i podložna uticaju. Ne treba biti puno pametan i vidjeti da su gotovo samo Srbi osuđivani, a svi drugi dobijali oslobađajuće presude. Siguran sam da Radovanu neće nedostajati Šešelj da mu pravi društvo u Hagu, samo neka je živ i zdrav, i neka pobijedi rak”, izjavio je Karadžić za „Alo!“, čim je čuo presudu Šešelju.

Kod Kolinde u posjetu

Komentarišući moguće reakcije na izricanje oslobađajuće presude u regionu, Šešelj je naveo da očekuje da ga hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozove u zvaničnu posjetu.

“Imam neka obećanja da ispunim”, poručio je Šešelj.

Haški tribunal potpuno je oslobodio lidera Srpske radikalne stranke optužbi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993!

Lidera radikala, vijest o oslobađajućoj presudi zatekla je dok je u stranci „obavljao neke važne poslove“, a na pitanje da li je srećan je kratko prokomentarisao da mu je „svejedno“.

Vijeće predsedavajućeg francuskog sudije Žana-Kloda Antonetija utvrdilo je većinom glasova, uz protivljenje sudije Flavije Latanci iz Italije, da Šešelj „nije kriv“ ni po jednoj tački optužnice.

Presudom je utvrđeno da su počinjeni neki od zločina iz optužnice i da su dobrovoljci SRS-a bili umiješani u njih, ali ne po Šešeljevom naređenju i odobrenju.

“Nije postojalo podsticanje na ratne zločine, čak i ako se u obzir uzmu najžešći govori Šešelja “, rekao je sudija Antoneti, naglašavajući da tužioci „nisu dokazali da je postojala uzročno-posljedična veza između Šešeljevih govora i zločina“.

(Alo)