Magazin 04.07.2016.

Maglić i banjalučko Banj brdo ostavili Britance bez daha

ČITANJE: 3 minute

Britanski Telegraph objavio je nedavno tekst o magičnoj privlačnosti prirodnih ljepota Bosne i Hercegovine koji prenosimo u cjelini.

“Posljednji vijek u BiH istoriji je bio buran, ali prošlo je više od 20 godina od završetka rata na Balkanu, višestranog sukoba koji je nastao nakon raspada bivše Republike Jugoslavije. Srećom, vremena se mijenjaju”, piše Anthony Cooper za Telegraph.

“Stabilnost je vraćena i zemlja je sigurna sada, a kroz predivna mjesta ponovo je otkrivana od strane posjetilaca.

Za putnike koje žele izbjeći horde, BiH ima lijepe i privlačne destinacije i izvan obnovljenih gradova – Sarajeva i Mostara.

Ustvari, BiH brzo raste ka jednoj od najpoželjnijih evropskih destinacija zahvaljujući nepristupačnim vrhovima, brzim rijekama, gustim šumama i prostranom okolinom.

Od 2012. godine, zemlja je već smještena u top 10 avanturističkih destinacija magazina National Geographica.

Srž njene netaknute divljine su središnji Dinaridi, gdje okosnicu zemlje čine Bjelašnica i Nacionalni park Sutjeska koji više aktivnosti mogu ponuditi na otvorenom. Planina Bjelašnica, koja je ugostila Zimske olimpijske igre 1984. godine, ima uzvišene vrhove,vodenice, tradicionalna sela i najvisočije selo u BiH – Lukomir.

Nacionalni park Sutjeska dom je najvišeg vrha u zemlji – Maglića na visini od 2,386m (7,828 stopa).

Prije nekoliko godina, penjači su shvatili da Bosna nudi svježe i zahtjevne izazove. Prenj, nazvan bosanskim Himalajima, netaknuti je alpski dragulj sa preko 11 vrhova od 2.000 metara. Jedan od njih, Vjetreno brdo, prvi put je osvojen 2003. godine.

Planinski biciklizam

Avanturisti, zemlja brzo postaje top avanturistička destinacija sa Čvrsnicom, 40 kilometara sjeverno udaljena od Mostara, ima nekoliko platoa i više od 10 vrhova preko 2,000m, a najveći je Plcono sa 2,228m i stijena od 1,300m visine.

Penjači će biti oduševljeni sa kvalitetama stijene i izborom od preko 80 ruta na Drežnici u neretvanskom kanjonu, 20 milja sjeverno od Mostara.

Kanjon Tijesno obiluje nepoznatim i uglavnom neimenovanim oblicima, a u avgustu će se ovdje održati drugi festival penjanja.

Ako vam ovi vrhovi nisu dovoljno visoki, uvijek možete imati bolji pogled tako što ćete otići na paragliding sa Visočice iznad kanjona Rakitnice – gornje pritoke rijeke Neretve i jednog od najdubljih kanjona u Evropi.

Ljubitelji planinskog biciklizma takođe otkrivaju užitke u Bosni. Via Dinarica nudi neke odlične ture, ali Prenj je pogodan za MTBers sa velikim brojem ruta.

Bjelašnica je glavni skijaški obrt, samo sat vremena udaljen od Sarajeva, i sa savršenim stazama za spuštanje.

Olimpijski biciklistički park je projekat u razvoju koji će uključivati oko 600km biciklističke staze. Danas se možete voziti sa Vrela Bosne (izvor rijeke Bosne), preko planine Igman do sela Babin Do.

Banj Brdo je rekreativni centar pored Banjaluke, drugog najvećeg grada u BiH, sa fantastičnom besplatnom vožnjom.

Daleko od gužve, postoji još mnogo destinacija na velikim rijekama, poput Une i Neretve, koje pružaju odlične usluge kajakarenja i raftinga.

Una, izvire ispod planine Strazbenice i plovi 210 kilometara uz hrvatsku granicu, kroz hrapave krajolike i guste šume, glavna je pritoka Save. Njene smaragdne vode pretvaraju se u nekim dijelovima u velike brzake. Tradicionalna Unska regata okupi više od 500 učesnika i više od hiljadu gledalaca svake godine iz cijele Evrope, pa čak i SAD-a.

Neretva izvire ispod Dinarskih planina i plovi 240km ispod famoznog Starog mosta u Mostaru do Jadranskog mora u Hrvatskoj, bivajući najdužom rijekom u regiji. Kanjoni između Glavatičeva i Konjica nude neke veoma izazovne vode.

Za sve koji su u potrazi za novim uzbuđenjem, Bosna i Hercegovina bi trebala biti sljedeća destinacija na avanturističkoj karti”, piše Cooper.

(radiosarajevo.ba)