Vijesti 24.08.2015.

Majka i kćerke od večeras na ulici: Stupićemo u štrajk glađu, ako nam niko ne pomogne

ČITANJE: 3 minute

fedesin park

Četiri djevojčice i njihova majka Vesna Fedešin uskoro će ostati bez krova nad glavom, zbog čega su odlučile da od večeras spavaju u parku Mladen Stojanović, ne bi li im neko pomogao.

Vesna je prije mjesec dana, od stanodavaca dobila obavještenje da do 24. avgusta mora da se iseli iz kuće, a s obzirom da sa 105 KM dječijeg dodatka, od čega ova porodica živi, nije uspjela da nađe ništa drugo, večeras će provesti prvu noć pod vedrim nebom.

Gazde su im kako kaže dale još dva-tri dana dana, koje su one odlučile provesti u parku.

Ivana (16), Snježana (15), Zora (10) i Sofija (8) ponijele su deke, nekoliko sendviča i vodu i kako kažu nadaju se da će im neko pomoći da ne završe u Domu.

Vijest o iseljenju Vesni je pala teško, naročito zbog činjenice što bi mogla biti razdvojena od djevojčica.

– Ja sam domsko dijete i vrlo dobro znam šta to znači. Neću dopustiti da mi djecu razdvoje i smjeste u Dom. Ako nam niko ne pomogne, mi ćemo ostati tu u parku- kaže Vesna.

Ona dodaje da se unazad nekoliko godina obraćala velikom broju institucija u Banjaluci, ali da je pomoć uglavnom stizala skromno ili nikako, iako su svi obećavali da će pomoći.

– Ja godinama unazad molim samo za jednu stvar, a to je da meni i mojoj djeci država obezbjedi bilo kakav krov nad glavom. Suprug i ja radimo, skupljamo željezo, otpad i prodajemo, ali sve to što zaradimo nije dovoljno. Ima toliko napuštenih kuća i zemlje, može li nam iko pomoći? Mi jesmo dobijali jednokratnu novčanu pomoć, ali to nije trajno rješenje. Nama treba krov nad glavom, mojoj djeci treba krov nad glavom, a ja to ne mogu da im priuštim i zato molim one koji mogu, da nam pomognu- ističe naša sagovornica dodajući da je suprug teško bolestan i da nije bio u stanju da večeras dođe u park, ali da će im se pridružiti.

Ona dodaje da je djevojčicama pripremila sendviče za večeras, a šta će sutra ujutro, to ne zna. Kaže, ako im uskoro niko ne pomogne da će stupiti u štrajk glađu, zajedno sa djecom.

Ivana najstarija kćerka kaže da razumije majku i da će radije spavati u parku, nego živjeti u Domu.

– Žao mi je mame, znam koliko radi i koliko se i ona i tata trude da nam obezbjede normalan život. Žao mi je mojih sestri, koje su premale da bi bilo šta shvatile, a nažalost moraju. Sve pomažemo roditeljima koliko možemo, a vrlo rado bi se igrale, imale svoju sobu i kupale se u kupatilu. Ne tražimo puno, ja ne tražim za sebe ništa, samo nek one odrastaju u normalnim uslovima kao što odrastaju svi njihovi vršnjaci- kaže Ivana.

Predsjednica Humanitarnog udruženja „Centar čovjek“, Marica Kovačević-Stefanuti apeluje na sve ljude koji su u mogućnosti da pomognu ovoj porodici.

– Ja Vesnu poznajem već dvije godine i mogu da kažem samo riječi hvale i za nju i za kompletnu ovu porodicu. Riječ je o vrijednim ljudima, koji se ne stide ništa raditi da bi prehranili svoju djecu, ali situacija je jako teška i to im nije dovoljno. Ja ovim putem apelujem svim građanima Republike Srpske da se udružimo, damo jednu marku i napravimo kuću ovoj porodici . Pozivam i državne institucije i nevladine organizacije da nam se pridruže da im pomognemo da konačno riješe ovaj dugogodišnji problem- ističe Kovačević-Stefanuti.

Svi koji su voljni da pomognu mogu Vesnu mogu da posjete u parku ili da joj se jave na broj telefona 065/262-438.

(Banjaluka.net)