Magazin 19.11.2016.

“Majstor i Margarita” vladari u zabranjenom carstvu

ČITANJE: 2 minute

“Majstor i Margarita”, “Lolita”, “Uliks” i “1984” najtraženiji su naslovi u “Sedmici zabranjenih knjiga”, koja je održana u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS.

Rame uz rame sa njima stoje i “Lovac u žitu”, “Ubiti pticu rugalicu” i “Vrli novi svijet”, koji su takođe najčešće “odlazili kući” sa čitaocima.

Nesvakidašnja akcija privukla je brojne čitaoce u nacionalnu biblioteku, a svi su osim potrage za omiljenom zabranjenom knjigom bili i dio foto-avanture, u kojoj je svako fotografisan sa odabranim naslovom.

Zapravo, nijedno od ovih djela nije zabranjeno kod nas, ali još postoje dijelovi svijeta u kojima jeste.

– Biblija je i danas zabranjena u Sjevernoj Koreji, “Životinjska farma” u školama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, “Dnevnik Ane Frank” u nekoliko američkih država… – podsjeća direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljilja Petrović-Zečić.

Ne krije da je veoma zadovoljna odzivom čitalaca, koji su napravili pravi pohod na ovu kuću od slova u “Sedmici zabranjenih knjiga”.

– Željeli smo da popularišemo čitanje, koristeći se nepisanom pravilom da je sve što je zabranjeno i vrlo interesantno. Predstavili smo knjige koje su bile ili su još zabranjene u različitim društvenim sistemima, iz raznih razloga – kaže Petrović-Zečić.

Svi koji su došli po svoj primjerak iz zabranjenog carstva imali su priliku da pročitaju zašto je svako djelo bilo na crnoj listi i u kojem periodu.

– Naravno, danas nam se ti razlozi čine bizarni i smiješni i pitamo se da li je to imalo smisla. Akciju smo prilagodili mladim ljudima, jer sve što se dešavalo objavljivali smo putem “Fejsbuka” – rekla je Petrović-Zečić.

Bibliotekar Saša Levi podsjeća da sedam najčitanijih naslova u “Sedmici zabranjenih knjiga” spada u djela koja čitaoci rado uzimaju.

Osim brojnih čitalaca ovu akciju pohvalili su i banjalučki književnici.

Tako književnik Berislav Blagojević ističe da je “Sedmica zabranjenih knjiga” originalan način da se još jednom promoviše čitanje i ljubav prema knjigama.

– Na taj način podstiče se sloboda mišljenja i stvaralaštva, jer pokazuje da su knjige koje su u jednom vremenu bile zabranjivane i cenzurisane, u drugoj epohi postale klasici – rekao je Blagojević.

Pozitivna provokacija

– Ovo je bio naš pilot-projekat, jer savremenog čitaoca treba pozitivno isprovocirati. To smo svakako uspjeli i za naredni period pripremamo još jednu akciju, koja će takođe imati za cilj popularizaciju čitanja, ali na neobičan način – kazala je Ljilja Petrović-Zečić.

(Mojabanjaluka)