Maksimalne mjere bezbjednosti zbog uklanjanja avio bombe iz Vrbasa

bomba vrbas

bomba vrbas

Grad Banjaluka preduzeo je maksimalne bezbjednosne mjere, kako ne bi došlo ni do kakvog incidenta prilikom izvlačenja zaostale avio bombe iz Drugog svjetskog rata iz rijeke Vrbas u nedjelju 27. septembra.

Stanovništvo koje živi u zoni od 400 metara od Gradskog mosta moraće privremeno da se udalji iz svojih stambenih i drugih objekata najkasnije do 8 časova, te da prilikom izlaska otvore širom prozore.

Kada je riječ o onima koji žive u zoni od 400 do 800 metara od Gradskog mosta u nedjelju, od 8 do 11 časova, oni ne smiju da napuštaju svoje stambene prostorije u kojima borave, trebaju da otvore prozore na svojim objektima i udalje se od staklenih površina. U toj zoni zabranjen je boravak i kretanje na otvorenom.


Ulice u zoni od 400 metara:

Desna strana rijeke Vrbas: ul. Prote Todora Srdića; ul. Braće Čubrilovića; ul. Mirka Kovačevića od broja 1. do broja 48; ul. Cara Lazara do ulice Bulevar vojvode Stepe Stepanovića; ul. Milovana Glišića od broja 1. do broja 19; ul. Miloša Obilića od raskrsnice sa ulicom Patrijarha Čarnojevića do ulice Cara Lazara; ul. Carice Milice do Vilsonove; ul. Brace Potkonjaka do Bulevara Vojvode Stepe Stepanovića;
Lijeva strana rijeke Vrbas: ul. Braće i setara Kapor; ul. Slavka Rodića; ul. Ljupka Račića; ul. Isaije Mitrovića; ul. 22.aprila; ul. Patre; ul. Skendera Kulenovića od raskrsnice sa ulicom Braće i sestara Kapor do raskrsnice sa ul. Kralja Petra i Bulevar cara Dušana; ul.Patrijarha Makarija Sokolovića; ul. Zdravka Čelara; ul. Teodora Kolokotronisa; Hvarska; ul. Meše Selimovića od ul. Skendera Kulenovića do ul. Vojvode Momčila; ul. Braće Mažar i majke Marije od ul. Skendera Kulenovića do ulice Vojvode Momčila.

Ulice u zoni od 400 do 800 metara:

Desna strana rijeke Vrbas: ul. Mirka Kovačevića od broja 48. do kraja ulice; Tihomira Tihe Damjanovića; Miloša Obilića od raskrsnice sa ul. Patrijarha Arsenija Čarnojevića do ulice Gavrila Principa; Gavrila Principa do raskrsnice sa ul. Banović Strahinje; Braće Jugovića od raskrsnice sa ul. Gavrila Principa do raskrsnice sa ul. Cara Lazara; Banović Strahinje; Patrijarha A.Černojevića; Milovana Glišića od br. 19. do kraja ulice; Starine Novaka; Brace Potkonjaka od broja 29A do raskrsnice sa ul. Patrijarha A.Černojevića; Kalamegdanska do raskrsnice sa ul. Krfska; ul. Cara Lazara od raskrsnice sa ul.Bulevar Vojvode Stepe Stepanovića do raskrsnice sa ul. Krfska; Todora od Stalaća; Marka Kraljevića; Stevana Bulajića od ulice Srđe Zlopogleđe do raskrsnice sa ul. Krfska; Srđe Zlopogleđe, Bulevar vojvode Stepe Stepanovića od raskrsnice sa ul. Cara Lazara do raskrsnice sa ul. Boška Tošića; Vilsonova; Jasenovačkih logoraša; Sent – Andrejska; Mačvanska.
Lijeva strana rijeke Vrbas: Raška ulica; Branka Morače; Tome Radulovića; Jovana Miloševića; Skendera Kulenovića od raskrsnice sa ulicom Duška Koščice pa do raskrsnice sa ulicom Filip Macura; Branka Zagorca; Čaire; Duška Koščice; Milana Budimira; Solunska; Kralja Nikole; Đure Jakšića; Anđe Knežević; Talijanskog bataljona Mateoti; Simeuna Đaka; Zmaj Jovina; Meše Selimović; Braće Mažar i majke Marije; Branka Majstorovića; Bulevar Cara Dušana; Marije Bursać; Kninska; Tržnička; Zdrave Korde; Jovana Dučića od raskrsnice sa Bulevar Cara Dušana do raskrsnice sa ul.Milana Tepića; Milana Tepića; Nikole Tesle od raskrsnice sa ulicom Milana Tepića do raskrsnice sa ul.Save Mrkalja; Vidovdanska do raskrsnice sa ul.Branka Radičevića; Veselina Masleše; Ive Lole Ribara; Gajeva; Ive Franje Jukića; Đure Daničića; Jevrejska; Kralja Alfonsa XIII; Srpska od raskrsnice sa ul. Vase Pelagića do raskrsnice sa ul.Kralja Petra Prvog Karađorđevića; Gorana Radulovića Bimbe; Slobodana Kokanovića; Milana Rakića; Nikole Pašića od raskrsnice sa ul. Milana Rakića do raskrsnice sa ul. Kralja Alfonsa XIII ; Dositeja Obradovića do raskrsnice sa ul. Kralja Alfonsa XIII.

– Sugrađani su pozvani na saradnju sa organima javnog reda i drugim službama zaštite i spasavanja – pridržavajući se njihovih uputstava. Po završetku akcije uklanjanja avio-bombe građani će putem sredstava informisanja, organa bezbjednosti i drugih organa i službi biti informisani o završetku akcije, odnosno oni koji su napustili domove o mogućnosti povratka u iste- saopšteno je iz Gradske uprave.

Sve dodatne informacije građani mogu da dobiju na broj telefona: 244-582. Nadležni u Odsjeku za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice javljaće se na ovaj telefonski broj od 8 do 20 časova.

(Banjaluka.net)

“DUBINSKO SNIMANJE”: INA zainteresovana za kupovinu akcija u Krajinapetrolu

Vlada Republike Srpske spremna je da proda državni udio u Krajinapetrolu i već je dala dozvolu da hrvatska Industrija nafte – INA izvrši dubinsku analizu poslovanja tog preduzeća. Ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić dao je saglasnost INA da započne “dubinsko snimanje” društva Krajinapetrol te analizom svih dokumenata, poslovnih, pravnih, komercijalnih… INA

Od 1. januara elektronska građevinska dozvola

Grad Banja Luka će, od 1. januara iduće godine, započeti pilot projekat elektronske građevinske dozvole, u okviru razvoja koncepta „pametnog grada“, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić. Tokom predavanja na stručnom simpozijumu „Energetska efikasnost – ENEF“, Radojičić je precizirao da se ova novina uvodi na osnovu koncepta „pametnog grada“, jednog od četiri cilja iz desetogodišnje

PRED ZGRADOM NPRS: Otkrivena bista Nikole Koljevića, ranijeg potpredsjednika Srpske

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača SDS-a, otkrivena je danas u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci, u prisustvu najviših zvaničnika Srpske. Bistu su zajednički otkrili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i Koljevićeva kćerka Bogdana. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je današnje otkrivanje biste

Banjalučki Univerzitet za poslovne studije poništio diplomu direktora OBA

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića za koju je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito, potvrđeno je za Srpskainfo u Inspektoratu Republike Srpske. – Republička prosvjetna inspekcija obavila je danas na Univerzitetu za poslovne studije Banjaluka kontrolu da li je izvršeno rješenje kojim je dat

Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banjaluci

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Festival nauke 28. i 29. novembra na četiri lokacije u Banjaluci

Deveti festival nauke biće održan u Banjaluci 28. i 29. novembra u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske. Ova manifestacija, čiji je cilj popularizacija nauke i tehnologije u Republici Srpskoj, održavaće se na četiri lokacije. U Kamenoj kući na tvrđavi Kastel i u banjalučkom Domu omladine predviđene su izložbe,