Vijesti 31.10.2015.

Malešević: Svu energiju usmjeriti na očuvanje srpskog jezika

ČITANJE: 3 minute
dane-malesevic-press-1
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da je veoma važno da se sva energija usmjeri na zaštitu i očuvanje srpskog jezika, jer su jezik i pismo najveće kulturne tvorevine, koje se moraju sačuvati, u interesu očuvanja sopstvenog kulturnog identiteta.

Malešević je istakao da je za njega kao ministra prihvatljivo samo ono što je u okviru Ustava Republike Srpske i zakonskih okvira u oblasti obrazovanja, a Ustavom je utvrđeno da su službeni jezici Republike Srpske jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.

– Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika, jedino je moguće tumačenje jezika po narodu, kako je i Ustav Republike Srpske propisao, a nikako prema nazivu države u kojoj taj narod živi. Ne namećemo mi nikome kako će zvati svoj jezik, ali ne može ni nama niko nametati da taj jezik zovemo onako kako ga oni zovu – rekao je Malešević.

Prema njegovim riječima, učenici bošnjačke nacionalnosti u odjeljenjima koja ispunjavaju uslove za izučavanje nacionalne grupe predmeta uče jezik bošnjačkog naroda, a nastava iz nacionalne grupe predmeta realizuje se u 21 osnovnoj školi u Republici Srpskoj.

– U školskoj 2014/2015. godini 2.190 učenika izučavalo je nacionalnu grupu predmeta, dok je 6.771 učenik izučavao islamsku vjeronauku. Sasvim je drugačija slika kad je riječ o učenicima srpske nacionalnosti u Federaciji BiH. Izučavanje nacionalne grupe predmeta jedino je ispoštovano u Grahovu i djelimično u Drvaru – naglasio je Malešević.

On je istakao da Ministarstvo putem Republičkog pedagoškog zavoda podržava odlazak učenika na međunarodne olimpijade iz oblasti matematike i fizike, kao i da su Milicu Đukić, koja je ovogodišnji dobitnik bronze na Međunarodnoj olimpijadi iz matematike održanoj na Tajlandu, nagradili dodatno laptopom i biće joj omogućena stipendija Ministarstva.

“Nastojimo da na ovaj način podržimo izvanredne uspjehe naših učenika. Jedna od mjera koje smo predvidjeli Strategijom razvoja obrazovanja jeste definisanje podrške nadarenim učenicima. Predvidjeli smo veću individualizaciju nastave i primjenu sredstava i posebnih programa kroz takmičenja, nagrade, stipendije, istraživačke kampove, posjete naučnim centrima, izložbe. Jedna od važnijih mjera je i stvaranje uslova za početak rada centra za mlade talente”, rekao je Malešević.

Govoreći o prioritetima u narednom periodu, on je naveo da će Ministarstvo nastojati da osnaži vaspitnu ulogu škole, da radi na analizi nastavnih planova i programa, kako bi se sačinile kvalitetne pripreme za njihove izmjene i dopune za 2016/2017. godinu.

– S obzirom na to da bi Republički pedagoški zavod bio angažovan i na izmjeni nastavnih planova i programa i na realizaciji stručnog usavršavanja nastavnika, ova ustanova treba pretrpjeti organizacione promjene i ne treba da vrši inspekcijske kontrole jer to radi Prosvjetna inspekcija, već da se bavi razvojem predškolskog, osnovnog i opšteg – gimnazijskog obrazovanja i priprema i provodi malu maturu – dodao je Malešević.

On je rekao da se razmatra ideja o osnivanju centra za stručno obrazovanje, a u visokom obrazovanju radi se na donošenju novog zakona kojim će biti unaprijeđene procedure licenciranja ustanova i studijskih programa.

(Agencije)