Biznis 10.07.2024.

Mali: Od litijuma 10-12 milijardi evra godišnje – 16 odsto BDP-a

ČITANJE: 2 minute

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je jutros da je litijum velika razvojna šansa za Srbiju.

“Treća revizija sa MMF-om je uspješno završena”, rekao je Mali na RTS. Srbija je jedna svijetla tačka u globalnoj ekonomiji, naveo je on.

“U narednih nekoliko godina ulažemo 17,8 milijardi evra u ibnfrastrukturu i veoma je važno da i MMF da svoju potvrdu da smo na dobrom putu”, naglasio je. “Po stopi rasta Srbija je prva u Evropi, čak 4,7odsto. Sigurno ćemo u narednom periodu doći do 3,8 odsto ili čak četiri rasta BDP-a”, kazao je.

“Nezaposlenost je rekordno niska, nivo investicija najviši u regionu, devizne rezerve su 26 milijardi evra, zlatne rezerve su nikad veće… “, rekao je ministar finansija dodavši da se novac ulaže, a da se makroekonomska stabilnost drži pod kontrolom.

Litijum važna tema

“Važna je tema litijum, i ekonomski i politički najvažnija tema u svijetu. Bez njega danas ne mogu da se prave ni električni automobili, ni telefoni. To postaje sirovina budućnosti”, naveo je Mali.

Prema njegovim riječima, Srbija na tom polju ima potencijal da postane važan igrač, ne samo u pogledu litijuma.

“Ne govorim samo o rudniku litijuma, nego o cijeloj njegovoj vrijednosti. Hoćemo da napravimo cijeli lanac, da nakon što izađe iz rudnika, napravimo postrojenje da napravi taj litijum karbonat, zatim fabrika baterija, pa i fabrika električnih vozila”, objasnio je Mali.

“To bi doprinosilo sa 16 odsto BDP-a godišnje, 10-12 milijardi evra godišnje”, naglasio je on.

“Gradimo devet brzih saobraćajnica i auto-puteva, do kraja godine biće gotova pruga do granice sa Mađarskom, ulažemo u zdravstvo, škole i obrazovanje… Da li ćemo iskoristiti tu šansu, od litijuma, od nas zavisi. Radi se o najvećoj šansi koju imamo, jer je to kod nas. Gdje bi bila Norveška da nije iskoristila velika nalazišta nafte”, upitao je Mali.

“U aprilu prosječna zarada je u Srbiji 825 evra, za 10 odsto veća u odnosu na april prošle godine”, dodao je.

“Zakon o većim izdvajanjima za prvo i drugo dijete je usvojen. Briga o porodici veoma važna, davaćemo veći iznos porodicama, 500.000 dinara za prvo dijete, 600.000 za drugo dijete, a davaćemo više i treće rođeno. Danas će biti javna rasprava i donijećemo odluku, a 17. jula prva sjednica o tom zakonu, a nakon toga idemo pred parlament, usvajamo taj zakon i krećemo u njegovu primjenu od septembra, oktobra nadam se”, rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara javnog servisa.