Vijesti 06.04.2016.

Mališani iz Dnevnog centra gosti „Krčme kod Alekse“

ČITANJE: 1 minuta
djeca pica
Restoran „Krčma kod Alekse“ u dva navrata ugostio je štićenike Dnevnog centra za djecu, te im tom prilikom obezbijedio besplatan obrok i druženje.

Tokom protekle dvije sedmice, mališani su u pratnji svojih vaspitačica proveli dio vremena u „Krčmi“, gdje su uživali u njihovim specijalitetima.

Kako navodi direktorica udruženja „Nova generacija“ Maša Mirković, radi se o novom iskustvu za djecu.

– Zadovoljstvo nam je kada imamo neku novu aktivnost za djecu. U Dnevnom centru smo već ustalili navike, ali priuštiti djeci novo iskustvo je neprocjenjivo. U Krčmi kod Alekse su imali priliku vidjeti i kako se pravi pica i djeca su zaista uživala te im se ovom prilikom od srca zahvaljujem- rekla je Mirkovićeva.

Dnevni centar za djecu je jedna od usluga koje od 2011. godine pruža udruženje „Nova generacija“.

Korisnici Centra su djeca kojoj je neophodno obezbijediti podršku i pomoć, jer potiču iz porodica u kojima je prisutno nasilje, zlostavljanje ili zanemarivanje, te su uključena u rad ili život na ulici.

Oko 30 mališana starosti od pet do 16 godina trenutno koristi usluge Dnevnog centra – kreativne radionice, psihosocijalna podrška, savjetovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, nabavka odjeće i obuće, ishrana…

Sa njima radi stručno osoblje i volonteri, koji su obučeni za rad sa djecom iz osjetljivih kategorija. Centar na godišnjem nivou posjećuje više od 130 djece.

Zahvaljujući donacijama i saradnji sa institucijama, NVO sektorom, građanima i privatnim sektorom, za djecu su obezbijeđene i sportsko-rekreativne aktivnosti, kao i odlasci u bioskop, pozorište i druge aktivnosti.

(Banjaluka.net)