Magazin 27.10.2020.

MANIFESTACIJA ODRŽANA ONLAJN: Dodijeljene nagrade banjalučkog Sajma knjiga

ČITANJE: 3 minute

Tradicionalne sajamske nagrade za najbolja izdanja i izdavače dodijeljena su na 25. Međunarodnom sajmu knjige “Banjaluka 2020” u organizaciji “Glasa Srpske”, iako je manifestacija ovaj put održana onlajn.

Sajam je trebalo da bude održan od 15. do 21. septembra u Sportskoj dvorani “Borik”, ali zbog epidemiološke situacije događaj je otkazan. Međutim, organizatori su odlučili da poštuju veliki broj izdavača koji su prijavili učešće na sajmu i njihova izdanja prezentovali na sajtu “ sajam.glassrpske.com ”.

O najboljima je odlučivao žiri u sastavu: Igor Simanović, Mirjana Kuburić Macura i Valentina Milekić, prenosi Glas Srpske.

Sajamsku nagradu “Moštanica” za izdavački poduhvat dobila je knjiga “Andrićeva slika Bosne na razmeđi politike i ideologije” Staniše Tutnjevića, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Predsjednik žirija, profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Igor Simanović o ovoj knjizi je istakao da je sazrijevala i nastajala u proteklih skoro pola vijeka, još od ranih početaka interesovanja autora za Andrićevo djelo.

– Knjiga uključuje 16 tekstova koji su nastajali u raznim periodima, ali ih objedinjuje zajednički ugao posmatranja Andrićevog stvaralačkog opusa, koji se fokusira na piščevu viziju Bosne – objasnio je Simanović i dodao da se pitanje na kojem Tutnjević insistira koncentriše oko problema međuzavisnosti poetičkih i ideoloških segmenata u Andrićevom djelu, odnosno u kojoj mjeri se ideje o životu i svijetu transformišu u poetičke činjenice ili se poetika spontano podređuje i prilagođava ideološkim matricama.

Priznanje “Liplje” za savremenu književnost dodijeljeno je romanu “Sloboda govora” Vladana Matijevića, u izdanju “Lagune” iz Beograda.

– Ovim romanom, kroz priču o nestanku novinara Saše Čomskog i potragu za istinom Vladimira F., Vladan Matijević aktuelizuje problem uslovljenosti savremenog novinarstva trenutnim političkim okvirom. Uspostavljajući dijalog sa Kafkom, pisac vješto koristi potencijal kafkijanske stvarnosti i kreira, u žanrovskom pogledu, vrlo izazovan tekst koji se otvara kao novinarski izvještaj da bi prerastao u istinski triler, osmišljen da čitaoca vodi do uzbudljivog raspleta – naveo je Simanović.

Najbolja knjiga za djecu okrunjena priznanjem “Gomionica” je “Rođen kao zmaj” Dragana Hamovića, u izdanju “Pčelice” iz Čačka.

– Ova knjiga predstavlja nastavak Hamovićevog kontinuiranog zanimanja za ovaj pjesnički motiv, začet zbirkom “Zmaj u jajetu”. Oslanjajući se na to da u našoj tradiciji zmaj ne simbolizuje nešto strašno, naprotiv, da nerijetko predstavlja zaštitnika, pjesnik kroz nekoliko zasebnih ciklusa koristi figuru zmaja i smješta je u različite kontekste. Razigrano, duhovito, nenametljivo a opet poučno, pred čitaocem se nižu slike i ključna mjesta iz srpske istorije (Kosovo, Kajmakčalan…), zatim slike modernog, užurbanog grada i svega onoga što čini svakodnevicu, uključujući i bogatu srpsku gastronomsku ponudu – saopštio je Simanović i dodao da je pisac uz odlične ilustracije ponudio knjigu koja nastavlja bogatu tradiciju srpskog pjesništva za djecu, gdje je zmaj veliki i neprevaziđeni uzor.

“Stuplje”

Sajamska nagrada “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti dodijeljena je Nebojši Jovanoviću za knjigu “Dvor gospodara Jevrema Obrenovića 1816-1842” u izdanju “Lagune” iz Beograda.

– Knjiga predstavlja pregled života i rada najmlađeg brata kneza Miloša, aktivnog učesnika prelomnih istorijskih događaja u prvoj polovini 19. vijeka, a opet nepravedno zapostavljenog u srpskoj istoriografiji. Podaci u knjizi temelje se na istorijskim izvorima, objavljenim i neobjavljenim, a rodoslovi, bibliografija i indeksi doprinose naučnoj uvjerljivosti. Poseban kvalitet otkriva se u činjenici da je knjiga pisana tako da se može čitati kao beletrističko štivo – naveo je Simanović.

(SB/Banjaluka.net)