Magazin 04.04.2019.

Manifestacija „Veče uz tamburu“ od 5. do 13. aprila

ČITANJE: 2 minute

U okviru manifestacije “Proljeće u Banjaluci”, od 5. do 13. aprila, biće održan Evropski festival trzalačkih instrumenata pod nazivom “Veče uz tamburu”. Tokom tri festivalske večeri u Banjoj Luci i Gradišci, publici će se predstaviti orkestri iz BiH, Srbije, Hrvatske, Češke i Rusije.

Prve dvije festivalske večeri će obilježiti tamburaška muzika. U petak i subotu, 5. i 6. aprila, pred banjalučkom publikom će nastupiti najbolji tamburaški orkestri koji dolaze iz Srbije, Hrvatske, Češke i BiH.

– Prvo festivalsko veče će otvoriti Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića. Nakon Banjalučana će nastupiti Gradski tamburaški orkestar iz Inđije, predvođen Ljubinkom Lazićem, inače solo kontrabasistom Beogradske filharmonije. Prvo veče zatvara, banjalučkoj publici dobro poznat, Gradski tamburaški orkestar “Branko Radičević” iz Rume. Ovaj orkestar je zadnjih nekoliko godina, pod dirigentskom palicom Smiljane Jančić, ostvario vrhunske rezultate na svjetskoj tamburaškoj sceni.  Pored ostalog, pobjednik je prošlogodišnjeg Svjetskog festivala TamburicaFest u Novom Sadu – kažu u Gradskom tamburaškom orkestru Banja Luka.

Drugo festivalsko veče otvaraju gosti iz Češke Republike, Tamburaški orkestar “Brač” iz Studenke. Nakon čeških tamburaša na pozornicu Banskog dvora će, po prvi put, izaći Tamburaški orkestar „Gaj“ iz Zagreba, a drugo festivalsko veče će zatvoriti orkestar Tamburaškog društva „Ferdo Livadić“ iz Samobora.

Treće festivalsko veče će biti održano u petak, 12. aprila, kada će Akademski ruski narodni orkestar iz Njižnog Novgoroda iz Rusije, u Banskom dvoru, održati cjelovečernji koncert, koji će se ponoviti 13. aprila u Centru za kulturu Gradiška.  Ovaj orkestar u svom sastavu ima tradicionalne ruske trzalačke instrumente, poput balalajke, dombre, klavirske harfe i druge.  Orkestrom diriguje Viktor Kuznjecov, zaslužni umjetnik Ruske Federacije.

Kako navode organizatori, osnovni cilj festivala je promovisanje tamburaške muzike, kao dijela evropske kulturne baštine, ali i traženje novih muzičkih formi izražavanja u svjetlu tamburaške muzike. Festival “Veče uz tamburu”, ove godine će imati svoje 18. izdanje.