Magazin 22.03.2018.

Manifestacijom na Trgu Krajine obilježen Svjetski dan voda

ČITANJE: 3 minute

U Banjaluci je, u organizaciji „Vodovoda“, obilježen 22. mart – Svjetski dana voda.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao manifestaciji na Trgu Krajine, kazao je da se Banjaluka hvali da je grad zelenila, grad na Vrbasu i grad voda, te da imamo sreću i prirodom nam je dato da imamo puno vodotokova na našem području.

-Međutim, to nije nešto što je zagarantovano i što se može zanemariti. Klimatske promjene dovode do toga da su ljeta sve duža i sušnija i prošle godine smo imali sve više zahtjeva sa terena za bolje snabdijevanje vodom. Dakle, ima puno posla da se uradi u narednim godinama, da se na širem području grada, posebno prigradskom i seoskom području, još dosta uloži u vodosnabdijevanje, da se poboljšaju ili naprave vodovodi tamo gdje ih nema – rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je prošle godine odlukom Skupštine Grada prenesena nadležnost upravljanja seoskim vodovodima sa Centra za razvoj poljoprivrede i sela na preduzeće „Vodovod“.

-Tu ima jako puno posla. Još ako tome dodamo zagađenje voda i pitanje kanalizacije, onda tu ima posla za nekoliko narednih decenija. Vrbas je nešto čime se ponosimo ali nema riješen problem kanalizacionih odvoda. Najveći projekat koji Grad u ovom momentu ima jeste upravo rješenje problema otpadnih voda koje se slijevaju u Vrbas i naše vodotokove. To je finansijski najveći posao koji teško da ćemo sami iznijeti bez nekih pristupnih fondova EU – naglasio je gradonačelnik Radojičić.

Govoreći o projektu „Crno vrelo“, gradonačelnik je kazao da bi ove godine trebalo da bude privedena kraju Fabrika vode, i da se ulazi u jedan od podsistema – „Zvijezda“.

-To su dva kraka koja se tiču sela i zaselaka na području Goleša i Pervana i izlazak vodovoda na Đurića glavicu, odakle bi išla voda prema Borkovićima, Bistrici i drugim selima – zaključio je Radojičić.

Generalni direktor „Vodovoda“ Zoran Popović, rekao je da je to preduzeće do sada preuzelo oko 50 odsto seoskih vodovoda i da očekuje da će taj posao biti okončan do kraja ove godine.

-Koliki je to sistem i samim tim posao, govori podatak da je riječ od oko 700 kilometara seoske mreže. Toliko iznosi čitava gradska mreža – rekao je Popović.

Preduzeće „Vodovod“ ove godine obilježava i 110 godina postojanja.

U današnjoj manifestaciji na Trgu Krajine učestvovali su učenici banjalučkih osnovnih i srednjih škola, štićenici JU „Dom Rada Vranješević“ i  JU Centra „Zaštiti me“, studenti Univerziteta u Banjoj Luci, kao i Univerziteta za poslovne studije i Nezavisnog univerziteta u Banjoj Luci, te predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Zainteresovani su imali priliku da se upoznaju i s aktivnostima Sportskog ribolovnog saveza RS,  Ronilačkog kluba „Buk“, Ronilačkog  kluba „Delfin“, Kajak kanu kluba „Vrbas“, Rafting kluba „Kanjon“, Rafting kluba „Argonaut“ i SUG Dajak klub.

Ovom prilikom, i „Vodovod“ je prezentovao dio svojih aktivnosti koje ulažu kako bi više od 200.000 stanovnika banjalučke regije imalo higijenski ispravnu vodu za piće.