Svijet 24.10.2022.

Manji tornado pogodio dio Francuske, oštetio kuće i srušio zgradu (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Manji tornado pogodio je juče dio sjeverne Francuske u blizini Kalea, oštetivši na desetine kuća, piše Skaj njuz, prenosi Index.

Jedna osoba je zadobila lakše povrede zbog tornada, saopštile su lokalne vlasti u Pas de Kaleu.

Snimak manjeg tornada koji je objavljen na društvenim mrežama pokazuje ogroman crni oblak koji se kovitla u obliku tornada nad nebom u opštini Bihucourt.

“Mini-tornado” pogodio je dijelove Francuske dok se zemlja priprema za nove oluje koje će uslijediti nakon neuobičajeno toplog vremena.

Oštećeno je 50 kuća, neki dijelovi su ostali bez struje

Oko 50 kuća u Endecourt-les-Cagnicourtu je oštećeno i dvije porodice su morale da budu preseljene. Usljed tornada urušio se poljoprivredni objekat u opštini Mori.

Takođe, nestalo je struje u opštinama Bihucourt i Hendecourt-les-Cagnicourt. Tornado je odnio krovove crkve u Bihucourtu i uništio kuće, javlja francuska novinska služba BFM-TV.

Jackues Billant, predstavnik za Pas-de-Calais, posjetio je grad Bapaume zajedno s vatrogascima i policijom.

“Situacija je pod kontrolom, policija će obezbijediti prisustvo tokom cijele noći u pogođenim opštinama“, saopštile su sinoć lokalne vlasti.

“Istok i sjever Francuske pretrpjeli su jake oluje. Nekoliko opština u Pas de Kaleu pogođeno je tornadom, nanijevši značajnu štetu. Pokažimo solidarnost sa stanovnicima pogođenih opština”, napisao je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin na Tviteru.

Lokalne vlasti u Pas de Kaleu savetovale su ljude da ostanu kod kuće i ne vrše radove i popravke na krovovima. Ljudi se takođe upozoravaju da ne diraju oborene dalekovode.

Oznake: Francuska, tornado