Magazin 04.10.2015.

Margarin ipak zdraviji od maslaca?

ČITANJE: 1 minuta
Maslac
Zasićene masti iz putera i ostalih masnoća životinjskog porijekla su podjednako nezdrave kao i rafinisani ugljeni hidrati iz bijelog šećera, tvrde naučnici s Harvarda.

Ako je vjerovati njihovim istraživanjima, zdravije je jesti margarin nego puter. Oni kažu da su otkrili da zamjena zasićenih masti nezasićenim smanjuje opasnost od srčanog udara. Zasićenih ima u puteru i ostalim mastima životinjskog porijekla, a nezasićenih u margarinu.

Svoje tvrdnje baziraju na višegodišnjem poređenju podataka o navikama u ishrani i zdravlju 84.628 žena i 42.908 muškaraca koji na početku istraživanja nisu bolovali od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i raka.

– Zasićene masti i rafinisani ugljeni hidrati su podjednako nezdravi ako uzmemo u obzir bolesti srca. Naše istraživanje pokazuje da bi pacijenti trebalo da jedu više nezasićenih biljnih masti, kao i zdravih ugljenih hidrata, na primjer, integralni hljeb – objasnio je vođa istraživanja na Harvardu, profesor Frank Hu.

Osvrnuo se i na suprotne rezultate ranijih istraživanja objasnivši da drugi istraživači nisu u obzir uzeli dejstvo prekomjerne konzumacije rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su bijeli šećer i bijeli hljeb. On tvrdi da su za bolesti srca zasićene masti jednako nezdrave kao i ovi “prazni” ugljeni hidrati.

Ovi rezultati nikog ne bi iznenadili da već neko vrijeme naučnici ukazuju na prednosti životinjskih masti u odnosu na transmasti.

(B92)