Biznis 28.12.2021.

Marinko Umičević: Nikad uspješnija godina za tvornicu obuće „Bema“

ČITANJE: 4 minute

Tvornica obuće „Bema“ iz Banjaluke, na čijem je čelu uspješni privrednik i poznati humanitarac i sportski radnik Marinko Umičević, je ovu u svakom pogledu izazovnu 2021. godinu privela kraju u nikad težim uslovima, ali nikad uspješnije.

Naime, uz sve probleme koje je stvorila pandemija korona virusa, koja je uzrokovala bolovanja, odsustva i izostanke, “Bema” je kroz lon posao koji radi uspjela da napravi više od dva miliona pari obuće i realizaciju veću od 18 miliona KM, te je postala značajan partner za Grad Banjaluku i opštinu Mrkonjić Grad, ali i za Jezero, Šipovo i Ribnik odakle imaju zaposlene radnike.

Plate veće, duga ni pfening

U izjavi za Banjaluka.net, Umičević je rekao da su zahvaljujući odluci Vlade Republike Srpske da zbog velikog broja ženske radne snage, nerealnog kursa konvertibilne marke, čestih bolovanja i izostanaka imaju određene olakšice kod plaćanja doprinosa, kao i zbog odluka menadžmenta „Beme“ da se kupe nove mašine i oprema, dobili veću produktivnost i bolju realizaciju.

“Moram da se pohvalim da su sve plate isplaćene, prešli smo prosjek neto plate od 800 KM, bez prevoza, toplog obroka, bez doprinosa. Ovo je industrija koja dopunjava kućni budžet, ove radnice ne mogu biti hranioci porodice, jer je ovo nisko akumulativna industrija. Tvornica obuće „Bema“ nikom nije ostala dužna jednog pfeninga, ni dobavljačima, ni radnicima. Za 18 godina rada nikad plata nije zakasnila ni jedan dan. Ukoliko 20. u mjesecu pada u subotu, plata je isplaćena 19. u petak. Imamo svoj restoran, topli obrok, organizovan prevoz”, rekao je Umičević, koji je svojom energijom, vizijom i kvalitetnim idejama i potezima umnogome doprinjeo odličnim rezultatima “Beme”, koja je postala jedan od simbola Banjaluke.

“Jačaćemo proizvodnju za naše tržište”

Prema Umičevićevim riječima, proizvodnja obuće za domaće tržište se pokazala kao pun pogodak, tako da će tome u narednom periodu posvetiti veću pažnju, a za šta sui m potrebni povoljniji krediti, kako bi mogli doći u fazu da Evrope ponude svoju cipelu, svoj proizvod, iz Banjaluke i Republike Srpske.

“U Tvornici obuće „Bema“ plata se zarađuje, a ne dobija, svaki platni listić govori o radniku i njegovim sposobnostima i kvalitetu. Niko nije svezan, ni za ući ni za izaći. „Bema“ je tokom ove godine podjelila po dva para cipela radnicima, školske knjige za djecu radnika. Vodimo računa o standardu radnika, isplaćene su sve otpremnine za penziju, snosimo troškove sahrana svojih radnika. Formirali smo dobrovoljno Udruženje davaoca krvi”, naveo je Umičević, koji je poznat kao veliki humanitarac i čovjek velikog srca, koji je u svakom trenutku spreman da pomogne onima kojima je to potrebno, ali i čovjek koji misli na svoje radnike, koji cijeni rad i zalaganje.

“Zaposlićemo još 300 radnika”

S tim u vezi, Tvornica obuće “Bema” i Marino Umičević lično su jedan od značajnihih sponzora i donatora na teritoriji Banjaluke, ali i šire. Da je to tako samo govori jedan podatak, a to je da je “Bema”, sa Umičevićem na čelu, ove godine poklonila više od 10.000 pari cipela u cijeloj Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“To pokazuje da smo izuzetno društeno odgovorna firma, možemo biti ponosni šta smo uradili u ovoj teškoj i izazovnoj godini. „Bema“ radi samo prvu smjenu. Imamo plan da u idućoj godini primimo 300 radnika. Odmah nakon praznika, sredinom januara ćemo raspisati konkurs za prijem prvih 100 radnika. Vrata „Beme“ su otvorena za one koji hoće da rade”, poručio je Umičević.

Kada je u pitanju kadar iz ove industrije, on je istakao da ove godine školovanje završava prva generacija učenika četvorogodišnjeg smjera tehničar modelar obuće kojima je „Bema“ tokom školovanja kupovala knjige, obuću i autobuske karte. Kako je dodao, najbolje učenike će upisati na obućarski fakultet u Banjaluci pod uslovom da se uvede mogućnost studiranja uz rad.

“Plan za iduću godinu je povećanje produktivnosti, jer samo tako možemo dobiti veće plate. Mi ne možemo raznoraznim dekretima i šupljom pričom podizati platu jer mi platu zarađujemo.

Svim radnim kolegama, poslovnim partnerima želim srećnu i uspješnu Novu godinu. Nadam se da će i iduća godina biti uspješna kao i ova. Hvala radnicima, mojim radnim kolegama i rukovodiocima”, dodao je Umičević. Pored toga, on se svojim radnicima zahvalio i na odzivu za vakcinaciju protiv korona virusa, gdje su radnici “Beme” pokazali odgovornost prema sebi, svojim radnim kolegama i fabrici.

“U pogonu u Banjaluci vakacinisano je više od 80 odsto radnika, dok je u pogonu “Beme” u Mrkonjić Gradu vakcinisana polovina radnika, čime sam jako nezadovoljan, ali to je njihov izbor”, rekao je Umičević te se zahvalio i Vladi RS, premijeru Radovanu Viškoviću, predsjedniku Miloradu Dodiku, koji su pametnim odlukama prije dvije godine stvorili preduslove da „Bema“ i druge obućarske firme postignu ove rezultate.

(N.Sp.)

Oznake: Bema