Biznis 22.10.2022.

Marinković: Veoma bitno obezbjeđenje vlastite prehrambene sigurnosti našeg naroda

ČITANJE: 2 minute

Predstavnici poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj istakli su da su zadovoljni najavljenim povećanjem agrarnog budžeta za narednu godinu u iznosu od 180 miliona KM i očekuju da podsticaji budu veći.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković ocijenio je dobrom namjerom da i manja gazdinstva dobiju sredstva, što bi omogućilo da budu zasijane dodatne površine i proširena proizvodnja, imajući u vidu da Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu najavljuje nestašicu i značajno poskupljenje hrane.

“U ovom momentu je veoma bitno obezbjeđenje vlastite prehrambene sigurnosti našeg naroda”, rekao je Marinković Srni.

On je najavio da će Savez imati niz prijedloga za novi pravilnik o podsticajima da bi sredstva bila raspoređena, prije svega, u primarnu proizvodnju i u kapitalne investicije, koje su i do sada bile realizovane u značajnijem obimu od predviđenog.

“Prijedlog je i da se mineralno đubrivo uvede u sistem regresiranja, a i da se znatno poveća regres za gorivo koji je do sada bio 0,50 KM”, istakao je Marinković.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku što su prepoznali potrebu i značaj poljoprivredne proizvodnje u trenutku svjetske ekonomske krize.

Predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac očekuje da bude povećana premija za mlijeko, odnosno da dođe na nivo premije u FBiH u iznosu od 0,45 KM po litru.

On je rekao da je, nažalost, sve manje poljoprivrednika u Srpskoj i nije optimista kada je riječ o širenju proizvodnje.

Mljekar iz Šamca Čedo Borojević rekao je da bi povećanje premije za mlijeko dobro došlo farmerima u održavanju proizvodnje, te očekuje da budu veća izdvajanja i za proizvodnju kabastih hraniva, poput kukuruza.

“Na svjetskom tržištu cijena energenata i hrane je dvostruko veća i na taj način je usaglašen i agrarni budžet. Raduje me da Vlada Srpske ima to na umu”, zaključio je Borojević.