Biznis 10.07.2024.

Mate Rimac gradi fabriku robotaksija u Hrvatskoj

ČITANJE: 2 minute

Verne u saradnji s kompanijom VGP započinje s izgradnjom fabrike za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila.

Fabrika će se nalaziti u Zagrebu, u Lučkom, u sklopu VGP Parka Zagreb, na području od 28,500 metara kvadratnih. Sva Verne vozila proizvodiće se u Hrvatskoj te odavde izvoziti širom sveta. Rimčeva kompanija Verne, koja je nedavno predstavila svoj inovativni ekosistem urbane autonomne mobilnosti, kreće u izgradnju objekta kakav dosad nije viđen u Hrvatskoj.

U sklopu novog poslovnog parka od 8 hektara u Lučkom – VGP Parku Zagreb, na 28,500 metara kvadratnih nalaziće se fabrika za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila. Proizvodni pogon će za Verne izgraditi belgijska kompanija VGP, kojoj je ovo prva investicija u Hrvatskoj. VGP je evropski pružalac visokokvalitetnih logističkih nekretnina i nekretnina lake industrije.

Pronašli smo idealnu lokaciju i pravog partnera za izgradnju našeg prvog proizvodnog pogona autonomnih vozila u Zagrebu. Ovde će se proizvoditi sva Verne vozila. Vozila za sva tržišta biće proizvedena u Hrvatskoj, čime naša zemlja dobija ključnu ulogu u modernoj automobilskoj industriji. Na samom početku će se proizvoditi nekoliko stotina vozila, a nakon toga fabrika će biti u mogućnosti proizvesti i do 10 hiljada vozila godišnje. Volumen proizvodnje povećavaće se kroz vreme, prateći dinamiku projekta. Izgradnja ovog proizvodnog pogona za velikoserijsku proizvodnju predstavlja ključan korak za naš projekat, kao i celu zemlju. Stvorićemo brojna kvalitetna radna mesta te tako privući i zadržati radnu snagu u Hrvatskoj – ističe Marko Pejković, CEO Vernea.

U fabrici će se koristiti napredna tehnologija za proizvodnju, sklapanje i testiranje Verne autonomnih vozila. Njena realizacija Hrvatskoj će doneti brojne koristi te čini značajan napredak prema digitalnim i zelenim tehnologijama.

“Velika nam je čast pridoneti ovom revolucionarnom projektu izgradnjom novih postrojenja za razvoj i proizvodnju u sklopu našeg VGP Parka Zagreb. Razvoj tog tehnološki naprednog pogona odražava našu predanost inovacijama, održivosti i reindustrijalizaciji Evrope. Pomoću našeg stručnog tehničkog iskustva, radujemo se što ćemo pridoneti realizaciji visokokvalitetne fabrike za Verne, čime se otvaramo prema pametnoj i održivoj mobilnosti – izjavio je Jan Van Geet, izvršni direktor VGP-a.

Pripreme za izgradnju već su počele, a početak građevinskih radova očekuje se krajem ovog leta. Fabrika će se dovršiti i opremiti tokom 2025. godine dok će s radom krenuti početkom 2026.

VGP je inače panevropska kompanija koja se bavi izgradnjom i upravljanjem i vlasnik je nekretnina u oblasti logistike i poluindustrijske proizvodnje visoke kvalitete. VGP kompanija primenjuje potpuno integrisani model poslovanja, uz pomoć kapaciteta i dugogodišnjeg stručnog iskustva duž celokupnog lanca vrednosti. Osnovan 1998. godine u Belgiji kao obiteljska kompanija fokusirana na razvojne projekte nekretnina u Češkoj, a danas ima oko 368 stalno zaposlenih u 17 evropskih zemalja, prenosi SEEbiz.

Oznake: Mate Rimac