Vijesti 05.03.2016.

Matematičari najtraženiji kadar u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute
zavod-za-zaposljavajne
Ukoliko se, kojim slučajem, školujete za profesora matematike, velika je mogućnost da ćete posao dobiti nekoliko mjeseci po okončanju studija.

Mogu da vam pozavide pojedine kolege poput profesora geografije, koji na birou, u prosjeku, čame duže od dvije i po godine.

Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje RS krajem januara bilo je prijavljeno 136.349 lica, što je za 5,1 odsto manje nego prije godinu, ali je ipak situacija daleko od idealne.

Po završenom fakultetu i dalje na birou

Pogotovo zadovoljni ne mogu biti pojedini kadrovi, koji i po završenom fakultetu dugo ostaju na birou.

-Na posao najduže čekaju profesori geografije, diplomirani novinari, te profesori fizičkog vaspitanja sa prosječnom dužinom čekanja na evidenciji nezaposlenih oko dvije godine i sedam mjeseci- potvrdila je Vedrana Milinković, viši stručni saradnik za informisanje i odnose sa javnošću Zavoda za zapošljavanje RS.

Dakle, postoje i visokoobrazovani građani koji se teško zapošljavaju, mada, ukupno posmatrano, praksa pokazuje da je najteže do posla doći polukvalifikovanim radnicima i onima sa nižom stručnom spremom, koji na evidenciji birora, u prosjeku, čekaju više od sedam godina.

Što se tiče fakultetski obrazovanih, prosječna dužina čekanja iznosi godinu i 10 mjeseci.

U okviru sedmog stepena stručne spreme (VSS), prosječna dužina čekanja na evidenciji nezaposlenih Zavoda je oko pet mjeseci za profesore matematike, a za petama su im još neke kolege.

-Profesori hemije u prosjeku na posao čekaju sedam mjeseci, a diplomirani farmaceuti oko devet mjeseci. Prosječna dužina čekanja informatičara i zdravstvenih radnika – ljekara je oko deset mjeseci- ističe Milinkovićeva.

Milan Milišić, predsjednik Unije studenata RS, svojim kolegama sugeriše da, pri upisu na fakultet, biraju one studijske programe koji će im po diplomiranju najlakše obezbijediti zaposlenje.

-Takođe, bilo bi značajno da, pored postojećih podsticaja, studenti koji se odluče za zanimanja koja su potrebna tržištu imaju veću podršku institucija, pri čemu mislim na stipendije i slično- kazao je Milišić.

Iz Zavoda za zapošljavanje RS ističu da prosječna dužina čekanja na posao zavisi od stepena stručne spreme, zanimanja lica i potrebe za određenim zanimanjem od strane poslodavca.

(NN)