Magazin 14.09.2017.

Međunarodni književni susreti u Banjaluci: Sudbina knjige je u budućnosti

ČITANJE: 2 minute

Ja pripadam onom svetu iluzionista koji veruju da je naša sudbina vezana za sudbinu knjige, a da je sudbina knjige u budućnosti.

Knjiga je ključ od naše srpske kuće, ali i ključ od svake normalne evropske kuće i to nije samo istinito i utešno nego i spasonosno, kazao je književnik Selimir Radulović.

Promocije njegove knjige “Senka osmog eona”, kao i knjiga “Oda vremenu” Vjačeslava Kuprijanova i “Sestre i drugarice” Ranka Risojevića održane su danas na 22. međunarodnom sajmu knjiga u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci.

Radulović je tom prilikom istakao da je njegova knjiga “Senka osmog eona” objavljena prije pola godine, kao i da je imala lijep prijem u javnosti.

“To je knjiga koja je, kao i moje ranije knjige, posvećena onima koji ništa nemaju. Središnja ideja knjige je misao da mi zapravo živimo vreme osmog eona. Svet se razvija u sedam eona. To nisu vremenski određene etape, ali pojedina razdoblja su velika, a osmi je vreme poslednjih dana. I kada pogledate savremeni svet, vidite da je zapravo ta senka osmog eona doista nad nama”, kazao je Radulović.

Risojević je napomenuo da on svojom knjigom “Sestre i drugarice” opisuje svijet koji poznaje i da pokušava da ostavi jedno književno “nas” vezano za ta prošla vremena kojima se bavi 50 godina. Ove promocije su održane u okviru 2. međunarodnih književnih susreta “Banjaluka 2017”, koji su otvoreni u srijedu naveče u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Tom prilikom prisutnima su se predstavili književnici iz Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Litvanije, Engleske, Slovačke, Njemačke i Republike Srpske. Susrete je otvorila pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, koja je rekla da je riječ o najmlađoj kulturnoj manifestaciji u Srpskoj, koja je uprkos tome već stekla određeni ugled.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević izjavio je da ima utisak da na ove književne susrete dolaze sve bolji pisci i da se njima uzdiže i Banjaluka.

“Ustanovljavanjem ovako velikog književnog projekta grad na Vrbasu se, kao kulturni centar, ucrtava na mapu evropskih gradova od posebnog značaja. Banjaluka aplicira za prijestonicu evropske kulture 2024. godine, pa šta može biti bolja preporuka od ovakvih međunarodnih susreta, gdje mi ove godine primamo goste iz 10 država Evrope, značajne pisce poput Vječeslava Kuprijanova, jedno veliko ime savremene ruske književnosti”, kazao je Bjelošević.

(Nezavisne)