Magazin 24.10.2016.

Međunarodni festival Zaplet 08: Glumačka igra u fokusu predstave Malo blago

ČITANJE: 3 minute

Predstava “Malo blago” u režiji Slađane Kilibarde, a u produkciji Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke, otvorila je Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet 08”.

“Jazavac” je pozorište koje je dokaz da se dječiji snovi ostvaruju, baš kao što je u subotu uveče na otvaranju na to podsjetio olimpijac Mihajlo Čeprkalo.

Deset godina trajanja ovog teatra obilježili su usponi i padovi, a čini se da upravo publika i njihovi snažni aplauzi nikada nisu dali da se snovi o pozorištu, koje će u svoje naručje prigrliti prije svega mlade i talentovana ljude pa onda one velike, ugledne pozorišne radnike, tek tako ugase.

Prije svih snaga pozorišta, njegov temelj i njegova, kako je sama rekla, majka, glumica Dragana Marić, uz nesebičnu stručnu pomoć glumca Ljubiše Savanovića, učinili su da ovogodišnji “Zaplet 08” bude tako poseban. Prisutni su mogli i da otputuju u decenijski vremeplov, gledajući izložbu fotografija “10 godina Gradskog pozorišta Jazavac”, koju je postavio jedan od osnivača ovog teatra Dejan Zorić.

Svakako je početak festivala posebnim učinila sjajna predstava “Malo blago”, u kojoj je pored glumica Nataše Ivančević, Slađane Zrnić i Belinde Božičković, publika gromoglasnim aplauzima, smijehom i suzama bila ravnopravan učesnik ove snažne priče o životu tri generacije žena.

Njih tri su, igrajući uporedo više likova, pokazale svu raskoš talenta, ljubavi i nesebičnog davanja umjetnosti, koju imaju samo oni istinski glumci koji će svoju dušu i tijelo ugraditi u “daske koje život znače”.

Kako je rekla Kilibarda, na vrlo istinit, duhovit i potresan način svaka od njih uvodi nas u mrežu isprepletenih priča u kojima se ogleda težak položaj današnje zaposlene žene koja pokušava da pomiri karijeru, porodicu i svoje žensko biće.

– Drago mi je što smo baš nas tri dobile priliku da igramo ovaj komad, koji naginje pomalo na stendap komediju. Ovo je bio izuzetno težak zadatak za nas, ali uživale smo u samom procesu “borbe” sa tekstom i drago mi je što je publika to prepoznala – kazala je glumica Nataša Ivančević.

Da je ovaj komad bio veliki izazov za njih tri priznaje i glumica Slađana Zrnić.

– U ovakvom komadu možeš ili da se potvrdiš kao glumac ili da postaneš glumac. Tekst, kada sam pročitala, odmah sam ga upila i moram vam priznati da nema ništa ljepše za glumca od toga – istakla je Zrnićeva.

Ovo je bila prva velika uloga za mladu i talentovanu glumicu Belindu Božičković, koja je izuzetno uspješno savladala ovo “vatreno krštenje”.

– Bilo mi je jako teško da se izborim sa ovim ogromnim zadatkom, ali zahvaljujući reditelju, koji je mnogo vjerovao u mene, te sjajnim glumicama Nataši i Slađani, koje su imale strpljenja sa mnom, uspjela sam da dočaram ovaj lik. Biće to još bolje, a presrećna sam što sam osjetila da je i publika zadovoljna – zaključila je Božičkovićeva.

Danas na programu

Publika će večeras od 20 časova imati priliku da pogleda predstavu “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Tekst je napisala Tanja Šljivar, a režiju potpisuje Mirjana Karanović.

(Glas Srpske)