Vijesti 24.10.2020.

Mehdin Jakubović: Nisam imao ništa sa napadom na Vučića u Srebrenici

ČITANJE: 4 minute

Povodom teksta objavljenog na portalu Banjaluka.net pod naslovom: Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina Mehdin Jakubović, koji se spominje u tekstu, tražio je da objavimo ispravku, koju prenosimo u cjelosti:

Portal Banjaluka.net dana 25.9.2020. godine objavio je na udarnom mjestu “vijest” sa naslovom (Izrazito velikim slovima): “Banjaluka.net u posjedu obavještajnih dokumenata: Vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina”, ispod kojeg naslova je kao ilustracija postavljena fotografija, zapravo dvije fotografije, jedna pored druge. Na lijevoj fotografiji nalazi se nepoznata osoba sa dugom bradom, za koju ispod fotografije stoji “Habibović Enver”, dok se na desnoj strani fotografije nalazi Mehdin Jakupović!? Radi se o dužem tekstu sa dva podnaslova, od kojih jedan glasi “Napad na Vučića u Potočarima”. U tom tekstu doslovno stoji: “U dokumentaciji bezbjedonosnih službi je navedeno da je glavni organizator još uvijek nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice bio izvjesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH. Obavještajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih pripremao i obučavao za napad na Vučića. Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u  BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama“, navedeno je u dokumentima obavještajnih službi”. Sam tekst ovog podnaslova ilustrovan je fotografijom na kojoj se vidi Aleksandar Vučić u grupi većeg broja osoba, koje su, sudeći po garderobi, službene osobe, koje oko vrata imaju vidljivo istaknute akreditacije.

Taj članak sadrži niz neistinitih navoda, spekulacija, insinuacija, kojima se Mehdin Jakubović pravi ozbiljan terorista, šta-više, vođa neke imaginarne terorističle grupe, pri čemu je objavljeno njegovo puno ime i prezime, te radno mjesto. Objavljivanjem takvog članka ne samo da se vrijeđa osobni i profesionalni ugled i autoritet Mehdina Jakubovića, već je tim, nimalo bezazlenim neistinama, ozbiljno ugrožena njegova i sigurnost njegove porodice.

Jedini navod u cijelom tekstu koji je istinit jeste da je Mehdin Jakubović pripadnik Oružanih snaga BiH. Sama činjenica da je Jakubović profesionalno vojno lice dovoljna je da se izvede zaključak u kojoj mjeri su fiktivni navodi o povezanosti Jakubovića s događajem iz tog članka. Naime, da bi uopće bio postavljen na dužnost koju obavlja, a obzirom da svojim radnim zadacima i poslovima štiti sigurnost i interese BiH, raspolaže tajnim podacima itd, Jakubović je morao proći sigurnosne provjere od strane nadležnih sigurnosnih orgrana. Dakako, da su postojale bilo kakve sumnje sigurnosne smetnje, jasno je da tu dužnost ne bi mogao obavljati.

Osim činjenice da na strani Jakubovića ne postoje nikakve sigurnosne smetnje, ističemo i to da je Jakubović za svoj rad u Oružanim snagama, iskazani stepen odgovornosti, predanost i profesionalnost od strane nadređenih redovno osjenjivan sa najvećim ocjenama. Uz to, Jakuboviću su za njegov rad, zalaganje i doprinos dodijeljena brojna priznanja i pohvale.

Suprotno onome u kakvom svjetlu se nastoji prikazati, Mehdin Jakubović je uzoran građanin, koji uživa visok ugled u Oružanim snagama BiH, ali i široj društvenoj zajednici. Stoga, suvišno je obrazlagati da Jakubović nije ni na koji načim povezan sa “Napadom na Vučića u Potočarima”, da nema apsolutno nikakvih dodira sa bilo kakvim radikalistima, niti ičim drugim sa čime se povezuje člankom koji ste objavili.

Shodno svemu navedenom, ovim putem tražimo da bez odlaganja izvršite ispravku neistinitog izražavanja, objavite je na predmetnom portalu sa istim značajem te zadržite jednak vremenski period kao i osporeni članak.

Rado ćemo Vam dati na uvid brojme materijalne dokaze kojima su potkrijepljeni svi gore iznijeti navodi, dakako po dobijanju odobrenja Ministarstva odbrane BiH.

Mehdin Jakubović