Vijesti 25.09.2020.

Nije tačna informacija da su vehabije planirale atentat na Dodika, Vučića i Vulina

ČITANJE: 7 minuta

Tvrdnja da je grupa vehabija iz BiH planirala u proteklom periodu u nekoliko odvojenih slučajeva organizovati atentate na Milorada Dodika, sadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH, zatim na Aleksandra Vučića, sadašnjeg predsjednika Srbije, te na Aleksandra Vulina, ministra odbrane Srbije, a kako je navedeno je u dokumentaciji obavještajnih službi koju smo prvobitno objavili,  ispostavila se kao netačna, zbog čega je i ispravljena, a bila je i predmet analize platforme Raskrinkavanje.ba.

U dokumentima Bezjednosne informativne agencije (BIA) a koje su u posjedu portala Banjaluka.net, lažni su navodi da je krajem 2017. godine grupa vehabija sa elementima tipičnih paravojnih formacija planirala da izvrši atentat na tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

„Ta petočlana grupa predvođena izvjesnim Enverom Habibovićem, zvanim ‘Smrt’ iz Sarajeva, navodno je održala je sastanak na kojem je Habibović predložio da ubiju Dodika 9. januara 2018. godine u Banjaluci, prilikom obilježavanja Dana Republike Srpske. Grupa je navodno planirala da atentat izvrši ispaljivanjem raketnog bacača zolja na helikopter u kojem bi se nalazio Dodik prilikom dolaska na manifestaciju obilježavanja Dana Republike Srpske. Na svu sreću, ovaj plan nije realizovan, ali je prema saznanjima našeg izvora kasnijim radom bezbjednosnih struktura u BiH otkriveno da je Habibović pripadnik selefijskog pokreta u BiH, i to ogranka koji se bavi ratnim obukama djece u BiH, zbog čega je u februaru 2018. godine i priveden, te je kod njega u kući koju koristi pronađena i zolja”, navedeno je u dokumentima BIA.

Na platformi Raskrinkavanje.ba za Envera Habibovića je navedeno da je predmetom policijske istrage zbog kampa u kojem su treninge pohađala djeca.

“U februaru te godine, on je saslušan u Federalnoj upravi policije, nakon što su se pojavili snimci treninga u kampu koje je organizovalo udruženje Asker, navodi se u članku na portalu Federalna televizija. U istom članku je citiran i tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je poručio kako će se sumnjive okolnosti u tom kampu ispitati. Poslije naknadnog upita, Ministarstvo sigurnosti BiH navelo je  da nema saznanja o gore iznesenim planovima atentata. U MUP RS nisu potvrdili te informacije a nisu ih ni demantovali”, navedeno je u analizi. 

Dodik i Vulin nisu bili mete na „Kočićevom zboru“ na Manjači

Pored toga, u istim dokumentima BIA netačan je navod da je Dodik meta vehabija u BiH bio i godinu i po dana kasnije, i to na kulturnoj manifestaciji „Kočićev zbor“, na platou Manjače iznad Banjaluke, a sa njim i i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, koji je trebao prisustvovati ovoj manifestaciji.

Takođe, navodi da je atentat na Dodika planirala grupa islamista iz mjesta Janja kod Bijeljine te da su njihovi istaknuti članovi, Nedžad Hajdurović i Samir Begović, poznati kao pripadnici islamističke paramilitarne organizacije iz Janje kod Bijeljine, nisu istiniti.

Lažnim su se ispostavila i pisanja da su njih dvojica od ove grupe koja broji oko četrdesetak članova, smještenih u Janji, dobro naoružani raznim vrstama oružja,  te da su dobili zadatak da 25. avgusta 2019. godine odu na „Kočićev zbor“ na Manjaču i da na svoje ciljeve djeluju iz mase okupljenih građana kako bi izazvali što veću paniku.

Ova akcija nikad nije izvedena tako da se istinitost te informacije koja je navedena u dokumentima ne može ni provjeriti.

U dokumentaciji su netačni i navodi da je „tiper“ ove akcije bio Azem Aletović i da je on vođa ove grupe iz Janje te da je mislio da je došao do svih podataka o dolasku i kretanju Dodika i Vulina na Manjači.

Kako je lažno navedeno u dokumentaciji BiA, postoje obavještajna saznanja bezbjednosnih agencija po kojima ova grupa predvođena pomenutim Aletovićem koji obavlja niz funkcija u nevladinom sektoru, raspolaže većim brojem naoružanja, municije, eksploziva i druge vojne opreme, od čega je dio i pronađen prilikom akcija bezbjednosnih agencija, čime je ova grupa označena kao paramilitarna organizacija, koja izvodi redovne obuke svojih pripadnika u večernjim satima u okolini Janje, odnosno Bijeljine.

Azem Aletović je nakon objave teksta na našem portalu demantovao gore iznesene informacije te istakao da u Janji ne postoji nikakva “grupa vehabija”, niti “islamistička paramilitarna organizacija”, da u Janji nije bilo nikakvih akcija tzv. “bezbjednosnih agencija”, da je prilikom tih “nepostojećih” akcija nije pronađeno bilo kakvo naoružanje, municija, ekspoloziv i druga vojna oprema, niti se “izvode redovne obuke pripadnika”. Nakon ovih informacija portalu Banjaluka.net je potvrđeno u MUP RS da su i oni u aprilu mjesecu vršili provjere sličnih informacija u MZ Janja  te da su se one pokazale kao netačne. MUP RS je o tome sačinio detaljnu informaciju u koju je portal Banjaluka.net imao uvid.

Napad na Vučića u Potočarima

 

U dokumentaciji BIA je navedena je netačna informacija da je glavni organizator još uvijek nerasvjetljenog pokušaja atentata na Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera a sada predsjednika Srbije 11. jula 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice, navodno bio izvjesni Mehdin Jakubović iz Srebrenice, oficir Rendžerskog puka Oružanih snaga BiH.

Prema tim netačnim informacijama “obavještajna saznanja pokazuju da je Jakubović nekoliko dana prije pokušaja atentata na Vučića odabrao grupu sebi odanih vehabija te ih navodno pripremao i obučavao za napad na Vučića”.

“Inače, ta Jakubovićeva grupa krenula je da linčuje Vučića u Potočarima tek kada je on glasno uzviknuo ‘Tekbir’, čime im je dao znak da krenu u pokušaj ubistva. Sam Jakubović je poznat po tome da u  BiH, ali i po inostranstvu okuplja i organizuje muslimane te im drži predavanja sa ciljem daljeg širenja radikalnog islama“, navedeno je u dokumentima BIA.

Naknadnom analizom, platforma Raskrinkavanje utvrdila je da Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), u čijoj je nadležnosti suzbijanje terorizma, je 2017. godine uputila poziv građanima da pomognu pri identifikaciji osoba za koje se sumnja da su učestvovale u napadu na Vučića i da se Mehdin Jakubović ne spominje kao jedan od osumnjičenih u tom slučaju, niti postoji izvor koji potvrđuje da se on dovodi u vezu sa napadom. Takođe, Ministarstvo sigurnosti BiH, čija je SIPA organizaciona jedinica, nije potvrdilo da ima saznanja kako je Jakubović umiješan u napad na Vučića.

Mjesna zajednica Janja demantovala je navode iz ovih dokumenata.

“Od povratka u Janju od strane Bošnjaka nikada nije bilo niti jednog incidenta niti su Bošnjaci Janje ikakva prijetnja bilo kome. Mjesna zajednica je od strane predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini proglašena najtolerantnijom mjesnom zajednicom u BiH. Predstavnici Bošnjaka u Janji redovno održavaju sastanke sa prvim ljudima Policijske stanice u Janji, sve u cilju obezbijeđenja sigurnosti svih stanovnika Janje te mira i saradnje sa institucijama Republike Srpske”, navodi se u demantu.

Takođe, u demantiju su istakli da osobe koje se pominju u tekstu imenima Samir Begović i Nedžad Hajdurović uopšte ne postoje kao stanovnici Janje. “Sve to možemo lako dokazati na sudu”, navodi se u demantiju Savjeta Mjesne zajednice Janja.

Ovaj tekst je u analizi platforme Raskrinkavanje označen kao lažna vijest jer ne postoje nikakvi dokazi za iznesene tvrdnje o “vehabijama” koji su planirali atentate na Dodika, Vulina i Vučića od 2015. do 2019. godine.

Redakcija portala Banjaluka.net objavila je demant Azema Aletovića koji se u tekstu spominje kao vođa grupe islamista iz Janje. Takođe, objavljena je i reakcija Savjeta MZ Janja u kojoj je negirana bilo kakva veza mještana sa planiranjem terorističkih akata. Prvobitna verzija teksta je korigovana.

Ovom prilikom izvinjavamo se čitaocima našeg portala za lažne informacije koje smo prvobitno iznijeli.  Preduzećemo sve mjere opreza da se ovakav propust ne ponovi na našem portalu. Analizu teksta koji je označen kao lažna vijest čitajte ovdje.

 

(D.J/banjaluka.net)