Vijesti 21.10.2015.

Meksiko pokreće novu istragu o nestalim studentima

ČITANJE: 1 minuta
meksiko studenti
Vlasti Meksika ponovo su otvorile istragu u saradnji sa međunarodnim stručnjacima o nestanku 43 studenta u septembru prošle godine, poslije kritika iz svijeta zbog zaključenja ovog slučaja, saopštio je zamjenik državnog tužioca Eber Betanzos.

Muški studenti nestali su u jugozapadnom gradu Igauali nakon što su učestvovali u demonstracijama protiv diskriminacije pri zapošljavanju u ovom gradu.

Posljednji put viđeni su kada ih je policija uvodila u kombije, nakon što su pripadnici snaga reda pucali i ubili šest mladića.

– Nova radna jedinica ponovo će pokrenuti istragu- rekao je Betanzos na sastanku sa međunarodnim stručnjacima koji razmatraju ovaj slučaj, prenio je “Gardijan”.

U novoj istrazi koristiće se satelitska tehnologija, kao i plovila bez ljudske posade u potrazi za tijelima.

Nezavisna komisija, sastavljena od međunarodnih stručnjaka, u septembru je odbacila zvaničan zaključak da su tijela studenata spaljena na jednom smetljištu nekoliko časova nakon njihovog nestanka.

Meksičke vlasti inicijalno su optužile lokalni narko-kartel za otmicu i ubistva, ali dokazi koje su predočili nezavisni stručnjaci ukazuju na umiješanost policije i vojske.

(Agencije)