Politika 22.09.2015.

Mektić imenuje Bošnjake na štetu Srba i Hrvata

ČITANJE: 2 minute
dragan mektic
Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić sam se “zapetljao” oko imenovanja raznih komisija u Savjetu ministara, u koje upadljivo imenuje bošnjačke zvaničnike, piše “Večernji list”, izdanje za BiH.

Mektić je nedavno tvrdio da je sve bilo legalno, a zatim da je falsifikovan njegov potpis oko imenovanja Komisije za izmjenu Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Prijedlog o komisiji za rješavanje žalbi u postupku ima samo jednog Hrvata, a u dvije komisije sedam od 14 članova su Bošnjaci.

Prema prijedlogu Mektića, koji imenuje bošnjačke zvaničnike u različite komisije, tako će biti i sa komisijama za rješavanje žalbi u postupku bezbjednosnog provjeravanja, navodi list.

U odluci o dopuni odluke o imenovanju komisije imenuje se i sekretar Ministarstva Sanin Prašović, iako u samoj komisiju učestvuju već dva Bošnjaka, dva Srbina i samo jedan Hrvat. Članovi komisije su još dvojica Bošnjaka Muriz Druškić i Samir Rizvo, dvojica Srba Zoran Glušac i Mihajlo Vujović, te Hrvat Grenko Arapović.

Rad ove komisije hrvatski ministri od ranije smatraju spornim i tvrde da su prevareni, jer im je ministar Mektić lažno posvjedočio da je pukovnik Vujović iz Ministarstva odbrane podnio ostavku.

Prema pisanju lista, tada se radilo o jednoj od spletki i pokušaja da se smijeni bivši direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Goran Zubac, o čemu nije bio informisan resorni ministar Marina Pendeš.

Nakon što su se hrvatski zvaničnici poslije usprotivili lažiranju i falsifikovanju donesenih odluka, uslijedile su krivične prijave i podizanje optužnica.

U drugoj odluci koju je za današnju sjednicu pripremio ministar Mektić je imenovanje Koordinacionog tima za migracije BiH.

Od devet članova te komisije, više od pola – njih pet su Bošnjaci: Murveta DŽaferović, Izet Nizam, Zijad Srabović, Ruzmira Tihić i Elvir Mraković, a zbog toga su već protestovali iz Republike Srpske.

U tu komisiju Mektić je, uz sebe kao Srbina, predložio i Marija Nenadića, te još dvojicu Hrvata Marijana Baotića i Zorana Perkovića.

List navodi da je još spornija od samog sistema komisija činjenica da se Mektić uopšte ne konsultuje sa hrvatskim ministrima o imenovanju zvaničnika u pojedine komisije Savjeta ministara BiH.

(Agencije)