Mektić: Vučića u Srebrenici čuvala samo dvojica policajaca?!

TOPSHOTS Bodyguards try to protect Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic (C) from stones hurled at him by an angry crowd at the Potocari Memorial Center, near the eastern Bosnian town of Srebrenica on July 11, 2015. Tens of thousands of people gathered in Srebrenica on July 11 to commemorate the 20th anniversary of the massacre of thousands of Muslims in the worst mass killing in Europe since World War II. Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic was forced to leave the Srebrenica memorial when the crowd started to chant 'Allahu Akbar' (God is Great) and to throw stones. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da su premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Srebrenici 11. jula čuvala samo dvojica policajaca, iako je bilo najmanje sedam informacijama o njegovoj ugroženosti.

– Najmanje sedam informacija o ugroženosti premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Srebrenici 11. jula podijelili smo sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadom Vilićem – rekao je Mektić, koji traži Vilićevu smjenu zbog niza propusta u obezbjeđenju komemoracije u Potočarima.

Tada je, kako je istakao Mektić, Vučiću bio ugrožen život.

– I pored tih informacija o ugroženosti Vučića, premijera Srbije čuvala su samo dvojica policajaca, što je paradoksalno, dok je uz turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji je dobrodošao u BiH, bilo angažovano čak 12 – rekao je Mektić.

U dokumentu o propustima, ministar bezbjednosti BiH kaže da je kao ključno naveo što je dozvoljeno da loža sa VIP ličnostima bude smještena duboko u masi ljudi, umjesto na obodu događaja.

– Vilić nikako nije smio da pristane na prijedlog reditelja Harisa Pašovića, koji je kreirao scenografiju skupa u Potočarim, da bina bude u masi – rekao je Mektić, koji navodi da Pašović sada kao alibi nalazi da je to bila samo njegova ideja, a da je na odgovornima za bezbjednost bilo da ukažu na eventualni propust.

Prema njegovim rečima, ta gruba greška proizvela je niz drugih.

– Pogotovo je katastrofalan propust mogao da bude to što Vilić, kao šef obezbjeđenja, nije osigurao ne samo rezervni, nego uopšte adekvatan koridor za evakuaciju. To svakako nije bila staza od gotovo 60 metara, koja je na pojedinim mjestima, između razjarene mase, iznosila svega 70 centimetara širine – rekao je on.

Prema Mektićevim riječima, premijer Vučić izbavio se takozvanim rezervnim koridorom koji je skovala tajna služba predsjednika SAD.

– Pod tretmanom i zaštitom, u slučaju opasnosti, tim koridorom bi se, da je bio u opasnosti, evakuisao bivši američki predsjednik Bil Klinton – naveo je ministar bezbjednosti BiH.

Mektić kaže da je sreća da je Vučić evakuisan upravo tim koridorom, jer je pitanje šta bi se desilo da je vraćen nazad u razjarenu masu, kroz koju je već prošao.

– A, možda je na to neko i računao – rekao je Mektić.

Prema raspoloživim informacijama, kaže Mektić, u napadu na Vučića učestvovale su kriminalno-huliganske grupe, među njima i takozvana Antidejtonska grupa.

– U ovim grupama ima i osoba koje su pripadnici radikalnih vehabijskih pokreta. Neke huliganske grupe došle su i iz Srbije i mi, uz pomoć srpskih službi, radimo na njihovoj identifikaciji. Ukupno je do sada već identifikovano dvadesetak napadača. Na potezu je Tužilaštvo BiH – rekao je Mektić.

(Večernje novosti)

Prihodi za devet mjeseci 2,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske usvojila je danas konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Srpske za period 1. januar – 30. septembar prema kojem su prihodi i primici planirani budžetom za devet mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 2.500.700.000 KM, što predstavlja 102 odsto u odnosu na budžet za posmatrani period.

Čubrilović uručio zlatne medalje Gimnaziji i Medicinskoj školi

Rukovodstvima Gimnazije i Medicinske škole danas su svečano uručene zlatne medalje koje su učenici ovih škola, šest iz Gimnazije i tri iz Medicinske škole, osvojili na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2019” u Novom Sadu u oktobru.

Advokat Sandić kritikovao vozače službenih automobila, pozvan na informativni razgovor

Banjalučki advokat Dario Sandić, poznat po tome što ukazuje na razne nepravilnosti u radu institucija, pozvan je danas na informativni razgovor. Sandić je na svom Fejsbuk profilu ukazao na bahato ponašanje vozača službenih vozila MUP RS i Vlade RS, a nadležnima nije trebalo dugo da pozovu Sandića. Zanimljivo je da je poziv bio telefonski i

PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora. Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su

VIŠKOVIĆ SA SINDIKATOM ENERGETIKE: Neće biti otpuštanja radnika koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine. Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s

POŽAR NA STARČEVICI: Gori potkrovlje kuće, nema povrijeđenih

U požaru koji je izbio u banjalučkom naselju Starčevica nema povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je izbio u potkrovlju porodične kuće u Ulici Stevana Bulajića. Vatrogasci sa dva vozila gase požar. Za sada nije poznat uzrok, a uviđaj će biti obavljen nakon gašenja. (Srpskainfo)

Vozaču pozlilo, pa udario u dva automobila

Vozač „audija” izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u dva parkirana automobila u ulici Trive Amelice. Nesreća se desila oko 14.20 časova, a prema riječima očevidaca vozaču je pozlilo pa je zato izazvao nesreću. – Radi se o starijem muškarcu kojem je kako sam čuo pozlilo tokom vožnje. Njega su odvezla kola hitne pomoći.