Vijesti 24.08.2015.

Mektić: Vučića u Srebrenici čuvala samo dvojica policajaca?!

ČITANJE: 2 minute

TOPSHOTS Bodyguards try to protect Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic (C) from stones hurled at him by an angry crowd at the Potocari Memorial Center, near the eastern Bosnian town of Srebrenica on July 11, 2015. Tens of thousands of people gathered in Srebrenica on July 11 to commemorate the 20th anniversary of the massacre of thousands of Muslims in the worst mass killing in Europe since World War II. Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic was forced to leave the Srebrenica memorial when the crowd started to chant 'Allahu Akbar' (God is Great) and to throw stones. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da su premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Srebrenici 11. jula čuvala samo dvojica policajaca, iako je bilo najmanje sedam informacijama o njegovoj ugroženosti.

– Najmanje sedam informacija o ugroženosti premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Srebrenici 11. jula podijelili smo sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadom Vilićem – rekao je Mektić, koji traži Vilićevu smjenu zbog niza propusta u obezbjeđenju komemoracije u Potočarima.

Tada je, kako je istakao Mektić, Vučiću bio ugrožen život.

– I pored tih informacija o ugroženosti Vučića, premijera Srbije čuvala su samo dvojica policajaca, što je paradoksalno, dok je uz turskog premijera Ahmeta Davutoglua, koji je dobrodošao u BiH, bilo angažovano čak 12 – rekao je Mektić.

U dokumentu o propustima, ministar bezbjednosti BiH kaže da je kao ključno naveo što je dozvoljeno da loža sa VIP ličnostima bude smještena duboko u masi ljudi, umjesto na obodu događaja.

– Vilić nikako nije smio da pristane na prijedlog reditelja Harisa Pašovića, koji je kreirao scenografiju skupa u Potočarim, da bina bude u masi – rekao je Mektić, koji navodi da Pašović sada kao alibi nalazi da je to bila samo njegova ideja, a da je na odgovornima za bezbjednost bilo da ukažu na eventualni propust.

Prema njegovim rečima, ta gruba greška proizvela je niz drugih.

– Pogotovo je katastrofalan propust mogao da bude to što Vilić, kao šef obezbjeđenja, nije osigurao ne samo rezervni, nego uopšte adekvatan koridor za evakuaciju. To svakako nije bila staza od gotovo 60 metara, koja je na pojedinim mjestima, između razjarene mase, iznosila svega 70 centimetara širine – rekao je on.

Prema Mektićevim riječima, premijer Vučić izbavio se takozvanim rezervnim koridorom koji je skovala tajna služba predsjednika SAD.

– Pod tretmanom i zaštitom, u slučaju opasnosti, tim koridorom bi se, da je bio u opasnosti, evakuisao bivši američki predsjednik Bil Klinton – naveo je ministar bezbjednosti BiH.

Mektić kaže da je sreća da je Vučić evakuisan upravo tim koridorom, jer je pitanje šta bi se desilo da je vraćen nazad u razjarenu masu, kroz koju je već prošao.

– A, možda je na to neko i računao – rekao je Mektić.

Prema raspoloživim informacijama, kaže Mektić, u napadu na Vučića učestvovale su kriminalno-huliganske grupe, među njima i takozvana Antidejtonska grupa.

– U ovim grupama ima i osoba koje su pripadnici radikalnih vehabijskih pokreta. Neke huliganske grupe došle su i iz Srbije i mi, uz pomoć srpskih službi, radimo na njihovoj identifikaciji. Ukupno je do sada već identifikovano dvadesetak napadača. Na potezu je Tužilaštvo BiH – rekao je Mektić.

(Večernje novosti)