Biznis 13.02.2016.

Meso iz BiH ipak ide za Tursku

ČITANJE: 2 minute
meso
Uprkos istrazi u vezi sa malverzacijama prilikom izvoza mesa iz BiH u Tursku, koje su nanijele ogromnu finansijsku štetu domaćim uzgajivačima i osramotile zemlju, sporazum o bescarinskom izvozu goveđeg mesa u Tursku biće nastavljen, potvrđeno je u Savjetu ministara BiH.

Nakon što je Turska, u želji da pomogne BiH u saniranju šteta u poljoprivredi od poplava, odobrila bescarinski uvoz 15.000 tona goveđeg mesa iz BiH (isključivo domaćeg) na godišnjem nivou, ovaj “posao decenije” je doveden u pitanje zbog prevara.

Naime, pojedina preduzeća iz FBiH su zloupotrebila sporazum sa Ankarom tako što su uvozili meso iz Poljske i drugih zemalja i izvozile ga u Tursku lažno ga predstavljajući kao domaći proizvod.

Na osnovu izvještaja Agencije za istrage i zaštitu BiH, Tužilaštvo BiH je pokrenulo je istragu u vezi sa malverzacijama prilikom izvoza.

-Obrađujemo prikupljena dokumenta- kazali su kratko u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

I dok traje istraga, u Savjetu ministara BiH kažu da su uvjereni da će BiH i ove godine biti odobren izvoz oko 10.000 tona govedine.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u posljednja četiri mjeseca sprovodi kontrolu pet objekata koje se bave bescarinskim izvozom mesa u Tursku, tokom čega su uočene nepravilnosti, potvrdio je resorni ministar Mirko Šarović.

Uzgajivači stoke prvi su posumnjali na malverzacije kada su im preprodavci naglo smanjili otkupnu cijenu mesa.

-Do pada cijena je došlo vjerovatno čim su uvezli meso iz inostranstva. Našim uzgajivačima stoke su odjednom smanjili otkupnu cijenu sa pet maraka na samo 1,5 KM- rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo. Turska je kilogram najboljeg goveđeg mesa otkupljivala i po cijeni od 10 evra po kilogramu.

-Do sada je otkriveno 725 lažnih stočnih pasoša u tri izvozna objekta. Otkrili smo i slučajeve štampanja falsifikovanih ušnih markica za stoku, što je činjeno u jednoj od susjednih zemalja- rekao je Šarović.

Šarović je istakao da se još ne može govoriti o konkretnim imenima preduzeća u kojima se sprovodi kontrola.

Kontrole se sprovode u firmama koje su se bavile izvozom mesa u Tursku, a to su: “Suša” iz Visokog, Mesna industrija “Dušići” iz Posušja, zatim Mesna industrija “Pijemont” iz Tuzle, te “Bajra” iz Travnika i “Šišović” iz Rakitnog, nedaleko od Posušja.

Predsednik udruženja poljoprivrednika – mljekara iz RS Vladimir Usorac kaže da pravosudne institucije moraju utvrditi i procesuriati pojedince koji su nezakonito švercovali meso.

-Ne smijemo dozvoliti da ispaštaju pošteni farmeri zbog nekoliko ljudi koji su ostvarili veliku zaradu nezakonito. Zahvalni smo Turcima što su, uprkos svemu, odobrili i ove godine da izvozimo meso. Ako se malverzacije ponove, propašće posao decenije- rekao je Usorac.

Sporazum sa Turskom u 2015. doveo je do procvata izvoza mesa iz BiH. Vrijednost bescarinskog izvoza mesa 2015. bila je čak 87 miliona KM, u 2014. godini 5,6 miliona, a u 2012. i 2013. simboličnih 6.000 KM.

(Novosti)

Oznake: Mirko Šarović