Biznis 06.10.2015.

Microsoft ima zanimljivu ideju za poboljšanje trajanja baterije laptopova

ČITANJE: 1 minuta
microsoft-surface
Da li znate koja je najčešća zamjerka koju većina korisnika ima o svojim gedžetima? Naravno, u pitanju je trajanje baterije, pa većina korisnika gedžeta moli proizvođače da u proizvode uključe veće i bolje baterije (makar i po cijenu većih gabarita).

Microsoft sada izlazi sa idejom da poboljša trajanje baterije tako što novi sistem neće uključivati veće baterije. Naime, oni žele da laptopu pruže veću mogućnost da razumije navike korisnika i zatim podesi postavke potrošnje baterije u skladu sa tim. Microsoft se u ovom slučaju udružio sa timom akademskih istraživača, sa kojima radi na projektu pod nazivom Software Defined Batteries, a prvi nalazi će biti predstavljeni već ove nedelje.

Glavna ideja projekta je da se izgradi uređaj koji ima nekoliko različitih vrsta baterija koje su optimizovane za različite zadatke.

Microsoft poručuje da novi softver upravljanja baterijom radi zajedno sa operativnim sistemom, kako bi shvatio da li korisnik čita Word dokument ili vrši izmjene na video snimku, i primjenjuje najefikasniju bateriju za taj zadatak.

(BGR.com)