Biznis 12.11.2015.

Microsoft seli podatke u Njemačku kako bi spriječio SAD da špijuniraju njihove korisnike

ČITANJE: 1 minuta
privatnost
Microsoft se sprema da počne borbu sa vladom SAD na potpuno drugačijem nivou oko korisničkih podataka, te je kompanija spremna da preseli data centre u Njemačku kako bi blokirala američke agencije od pokušaja špijuniranja njihovih korisnika.

Direktor kompanije Satja Nadela objavio je na konferenciji u Berlinu da će Microsoft izgraditi nove centre podataka u toj zemlji, uz pomoć Deutsche Telekoma. To u osnovi znači da će njemačka kompanija biti zadužena za informacije koje se nalaze na njemačkim serverima, pa će bilo kakav upit o pristupu detaljima korisnika biti predmet tamošnjih zakona.

Microsoft je samo jedna od kompanija koja se bori sa vladom SAD po pitanju korisničkih podataka koji su uskladišteni u inostranstvu, a jedan konkretan slučaj se i trenutno vodi. Američke obavještajne agencije traže informacije o Microsoftovom korisniku čije informacije su uskladištene na serveru u Irskoj, ali su iz Redmonda odbili ovaj zahtjev, tvrdeći da ovakav nalog izdat u SAD može da važi samo u toj zemlji. Iako presuda u ovom slučaju još nije donijeta, preseljenje u Njemačku i saradnja sa lokalnim kompanijama će sigurno pomoći.

(Softpedia.com)