Vijesti 03.10.2015.

Mijenja se politička karta najopasnijeg dijela svijeta: Ko će krojiti nove granice?

ČITANJE: 2 minute
Putin Obama
Kada su novinari nakon kataklizmičnog 11. septembra koristili frazu “svijet više nikada neće biti isti”, bili su i te kako u pravu. Događaji na Bliskom istoku i haotična budućnost tog područja, što se sve više sliva i u ostatak svijeta, to najbolje potvrđuje.

Nova karta svijeta samo što nije iscrtana. Sirija i Irak biće podijeljeni: suniti, šiiti i Kurdi dobiće zasebne entitete ili čak države, a dio teritorija mogao bi da pripadne i terorističkoj Islamskoj državi. Konačnu odluku donijeće Amerikanci i Rusi

Avganistanska avantura demokratskog svijeta traje i dalje, a Bušova ekspedicija na Irak, nakon lažnih optužbi da Sadam Husein ima nuklearno naoružanje, rezultirala je gotovo raspadom ove države i permanentnim haosom. Iran se pokazao tvrdim orahom, bez obzira na to što je u vidu kompromis oko nuklearnog programa, a u arapskom svijetu prosto kipi od sukoba, vjerske mržnje i ratova.

U godinama koje su iza nas padale su glave i režimi, a Arapsko proljeće je odnijelo mnoge diktatore i donijelo svašta, samo ne mir i demokratiju. Sukobi u Iraku, Siriji, Libiji, Jemenu ređali su se jedan za drugim, a istovremeno je gotovo nestala nada da će Palestinci dobiti međunarodno priznatu državu. Osama bin Laden danas je zaboravljen, ali nastavljači njegove doktrine još su okrutniji i sa većim apetitima.

Svi putevi za razrješenje bliskoistočnog čvora, koji prijeti iscrtavanjem nove geopolitičke karte tog nemirnog dijela svijeta, vode u Vašington. Svi upiru prstom prema Americi, smatrajući da je “tamo sve počelo” i da će odatle doći i rješenje, baš u trenutku kad Putinova armija pokazuje sve veće apetite u Siriji, a Islamska država napreduje sve dalje i dalje.

Kad su 2011. počeli protesti u Siriji, malo ko je pretpostavljao da će doći gotovo do raspada ove zemlje sa 17,5 miliona stanovnika. Diplomirani oftalmolog Bašar al-Asad, čiji je otac Hafez al-Asad bio predsjednik Sirije od 1971. do 2000, dugo je bio trn u oku Vašingtona, ali se održao nakon snažne podrške Rusije, Irana i Kine. A onda je počelo komadanje zemlje i pokolj koji je razotkrio apsurd Bliskog istoka.

Tjerajući Asada, Zapad je dobio još težeg protivnika, islamske fundamentaliste koji bez imalo srca uništavaju najvrjedniju svjetsku kulturnu baštinu, groze se mobilnih telefona i nemilosrdno ubijaju nevine ljude. Poražene nasljedne tiranije generisale su još veće zlo, Islamsku državu. Slika starog Bliskog istoka mijenja se iz dana u dan, sa krajnje neizvjesnim finalom.

(Blic)