Vijesti 04.10.2015.

Milanović: Domovinski rat? Rat protiv koga, protiv vjeverica, Srba, islama?

ČITANJE: 3 minute
Zoran-Milanovic
Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović u nedjelju je u Kastvu komentarisao rezultate ankete CRO Demoskop, po kojima je smanjena prednost HDZ-ove Domoljubne koalicije pred SDP-ovom koalicijom, izjavivši kako očekuje da će tu prednost za mjesec dana prestići.

Agencija Promocija plus CRO Demoskop, objavila je rezultate mjesečnog istraživanja CRO Demoskop, prema kojima se prednost HDZ-ove Domoljubne koalicije smanjila na samo jedan odsto ispred SDP-ove koalicije.

Na pitanja novinara Milanović je rekao kako očekuje da će tu prednost za mjesec dana prestići, i da će tada biti najvažnije ko može formirati Vladu, Karamarko ili on.

– Za mene je najvažnije u tim anketama, koje nerado komentarišem, da je podrška Vladi kontinuirano visoka. Mi kao koalicija želimo doseći onaj nivo podrške koju ima Vlada, a ta je brojka vjerodostojnija od podrške strankama. Brojka onih koji podržavaju Vladu je od Nove godine više nego udvostručena, a to je dobro za Hrvatsku – ocijenio je premijer.

Komentarišući na novinarsko pitanje najave HDZ-a da će smanjiti PDV, Milanović je kazao: “Ako neko kaže da će povećati sva moguća socijalna davanja, a mjesec dana prije toga je govorio o dolini suza i bolnim rezovima upada u totalnu kontradikciju sa svakom sljedećom rečenicom. A onda njihov ekonomski strateg izjavi da će smanjiti PDV. Pitam se misle li davati svoj lični novac za te stvari? Imaju sigurno više novaca nego ja i svi moji saradnici. Ne znam odakle, ali to im neće biti dovoljno za 1000 evra za svako rođeno dijete. Ako oni daju za to 1000 evra mi dajemo dajemo 8.500 kuna”, rekao je.

Milanović je, spominjući i HDZ-ove najave povećanja penzija za pet odsto, zaključio da to nije ozbiljno državničko ponašanje.

Naveo je da sad “politička nacija u Hrvatskoj može izabrati između dviju mogućnosti. Kuća je dovoljno velika za sve, ali može biti samo jedna Vlada Mi nudimo stabilan rast, realne mogućnosti, nismo ništa veliko obećavali a sad se počinju događati male velike stvari polako”, istaknuo je.

Osvrnuo se na, kako je rekao, “HDZ-ovo pozivanje na Domovinski rat”, izjavivši da su to “apsurdi i sulude poruke”.

– Što znači Domovinski rat, protiv koga, protiv vjeverica, Srba, islama. To me brine u ovoj kampanji, to je duboko nezdravo za Hrvatsku”, kazao je. Milanović je. Dodao je kako je rat gotov i da to kažu “svi pametniji ljudi u Hrvatskoj, a posebno oni koji su vodili rat – rekavši da ga nisu vodili ni on niti Karamarko.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska spremna na moguće Mađarsko zatvaranje granica, kazao je da jest, ali da to zatvaranje neće funkcionirati.

– Mi nismo narod koji je odrastao u žici, nadam se da će i drugi shvatiti da žica nije rješenje a Hrvatska će se pobrinuti za svoje interese – dodao je.

– Nadam se da nas neće natjerati da i mi gradimo neku ogradu, jer to je krajnje rješenje svih krajnjih rješenja, kad ste okruženi ljudima koji ne razumiju ni prošlost ni sadašnjost i pozivaju na zaštitu od islama. Neka se vrate u 11, 12 ili 14 vijek. Barem mi u Hrvatskoj to znamo jer smo uvijek bili na granici i znamo što opasnost jest, a što nije. Ovo nije opasnost, neka nas ne brane od toga, njihova nam pomoć ne treba –  rekao je premijer.

Na pitanje što očekuje u 8. izbornoj jedinici, Milanović je kazao je da – očekuje pobjedu.

(NN)