Milijarda za razvoj vještačke inteligencije

Elon Musk

Elon Mask, vlasnik kompanija „Tesla“ i „SpejsX“, sa još nekoliko biznismena iz Silicijumske doline uložiće milijardu dolara u vještačku inteligenciju.

Pored Maska, istraživački projekat “OpenAI” podržaće i Piter Til, suosnivač “Pejpala”, Rid Hofman, suosnivač “Linkedina”, i Sem Altmen, predsjednik “Vaj kombinejtora”, investicione kompanije koja pomaže startap firme.

Altmen i Mask su kopredsednici “OpenAI”, koji će se fokusirati na “pozitivan uticaj po čovječanstvo” koje bi trebalo da donese vještačka inteligencija.

– Teško je dokučiti koliko bi vještačka inteligencija na nivou ljudske mogla da doprinese društvu i jednako je teško zamisliti koliko bi mogla da nanese štete društvu ukoliko bude napravljena ili korišćena na nekorektan način – navedeno je u pozdravnom saopštenju na sajtu “OpenAI”.

Tu takođe piše da je cilj ove neprofitne firme “napredak digitalne inteligencije na način koji bi najviše mogao da doprinese čovječanstvu u cjelini, nesputan potrebom ostvarenja finansijske dobiti”.

Osnivači “OpenAI” navode da su za projekat odvojili milijardu dolara iako očekuju da će od te sume u nekoliko narednih godina potrošiti samo sićušni dio.

Kako podsjeća AFP, napretkom robota sa vještačkom inteligencijom bave se mnoge tehnološke kompanije i investitori iako vodeći naučnici izražavaju zabrinutost oko toga kakve će posledice po čovječanstvo donijeti taj razvoj ako ne bude kontrolisan.

I sam Mask je zabrinut da bi loše vođeni razvoj vještačke inteligencije mogao potencijalno da donese pojavu robota-ubica poput onih iz filmskog serijala “Terminator”.

– Mi vjerujemo da bi vještačka inteligencija trebalo da bude produžetak individualnih ljudskih htenja, u duhu slobode i da bude široko i podjednako dostupna koliko i bezbjedna – piše u saopštenju.

(Blic)

Banjaluka radi i nedjeljom, Sindikat nezadovoljan

Za Banjaluku nije dobar prijedlog da trgovine ne rade nedjeljom, jer upravo tada ovaj sektor ima najviše prometa i gostiju, poručio je juče gradonačelnik Igor Radojičić. “Strateški koncepti razvoja grada podrazumijevaju i razvoj usluga, turizma, ugostiteljstva i trgovine, tako da zatvaranje nedjeljom, koji  je jedan od najprometnijih dana kada upravo dolaze gosti i kada trgovine

CRNA GORA OBARA REKORDE: Litije širom zemlje (FOTO/VIDEO)

U gradovima širom Crne Gore večeras se vjerni narod okuplja u litijama. Sudeći po brojnosti, narod Crne Gore večeras obara rekorde u broju okupljenih koji su stali u odbranu pravoslavnih svetinja i poručili da je potrebno povlačenje spornog Zakona o slobodi vjeroipovijesti. U Podgorici se okupio veliki broj vjernika koji uzvikuju “Crna Gora i Srbija – to

NOVI PROJEKAT BANJALUČKOG “DISA”: “Zaboravom” šire krug publike

Članovi “Dis” pozorišta mladih Banjaluka objavili su pjesmu i spot “Zaborav”, koji je dio predstave “Dnevnik nepoznate generacije”. Predstava je autorski projekat u kojem režiju potpisuje Milan Bogdanović, a tekst Aleksandar Vasiljević. “Riječ je o sentimentalnoj i očaravajućoj priči, koja nas potpuno sanjarski vodi kroz svoju radnju i vraća u vrijeme kada je sve izgledalo

TRAŽILI ĐOKIĆEVU SMJENU: Pet poslanika SP-a napustili sjednicu IO

Poslanici Socijalističke partije u Narodnoj Skupštini Republike Srpske napustili su današnju sjednicu Izvršnog odbora partije, te održali sastanak kluba poslanika gdje su donijeli zaključak da od premijera Radovana Viškovića traže smjenu ministra rudarstva i energetike i predsjednika Socijalističke partije Petra Đokića. Radi se o pet poslanika: To su: Goran Selak, Savo Vulić, Risto Marić, Andrea

GRAD TRAŽI ODŠTETU: Omladincima zbog skupa “Pravde za Davida” tužba od 178.445 KM

Grad Banjaluka tužio je organizatore skupa “Pravda za Davida” koji je održan 30. gecembra 2018. godine, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog onemugućavanje proslave Nove godine. Tuženi su omladinci Pavle Knažević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je

U toku sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, mogući radikalniji rezovi

Danas u 16 časova u Banjaluci počela je sjednica Izvršnog odbora Socijalističke partije, saznaje opcija.net. Sastanak najužeg rukovodstva SP-a odvija se pod okriljem svojevrsne konspiracije, budući da nijedan medij nije obaviješten o njegovom održavanju. Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora, na ovom skupu nije isključen početak raspleta višemjesečnih unutrašnjih talasanja u ovoj partiji, tako da, zbog