Milijarda za razvoj vještačke inteligencije

Elon Musk

Elon Mask, vlasnik kompanija „Tesla“ i „SpejsX“, sa još nekoliko biznismena iz Silicijumske doline uložiće milijardu dolara u vještačku inteligenciju.

Pored Maska, istraživački projekat “OpenAI” podržaće i Piter Til, suosnivač “Pejpala”, Rid Hofman, suosnivač “Linkedina”, i Sem Altmen, predsjednik “Vaj kombinejtora”, investicione kompanije koja pomaže startap firme.

Altmen i Mask su kopredsednici “OpenAI”, koji će se fokusirati na “pozitivan uticaj po čovječanstvo” koje bi trebalo da donese vještačka inteligencija.

– Teško je dokučiti koliko bi vještačka inteligencija na nivou ljudske mogla da doprinese društvu i jednako je teško zamisliti koliko bi mogla da nanese štete društvu ukoliko bude napravljena ili korišćena na nekorektan način – navedeno je u pozdravnom saopštenju na sajtu “OpenAI”.

Tu takođe piše da je cilj ove neprofitne firme “napredak digitalne inteligencije na način koji bi najviše mogao da doprinese čovječanstvu u cjelini, nesputan potrebom ostvarenja finansijske dobiti”.

Osnivači “OpenAI” navode da su za projekat odvojili milijardu dolara iako očekuju da će od te sume u nekoliko narednih godina potrošiti samo sićušni dio.

Kako podsjeća AFP, napretkom robota sa vještačkom inteligencijom bave se mnoge tehnološke kompanije i investitori iako vodeći naučnici izražavaju zabrinutost oko toga kakve će posledice po čovječanstvo donijeti taj razvoj ako ne bude kontrolisan.

I sam Mask je zabrinut da bi loše vođeni razvoj vještačke inteligencije mogao potencijalno da donese pojavu robota-ubica poput onih iz filmskog serijala “Terminator”.

– Mi vjerujemo da bi vještačka inteligencija trebalo da bude produžetak individualnih ljudskih htenja, u duhu slobode i da bude široko i podjednako dostupna koliko i bezbjedna – piše u saopštenju.

(Blic)

Utakmica u pomen bivšem golmanu Borca: Prijatelji čuvaju Bojana od zaborava

Generacija FK Borac 1983/84. okupila se na devetu godišnjicu od smrti njihovog saigrača i prijatelja Bojana Miloševića. Ova generacija momaka još jednom je odala pomen Miloševiću koji je preminuo nakon duge borbe sa opakom bolešću. Milošević je bio čuvar mreže Borca, Krajine i BSK-a. Jedan od njegovih bivših saigrača, Vule Trivunović prisjetio se svog prijatelja.

Metar drva u Banjaluci do 110 KM

Pripreme za sezonu grijanja uveliko su u toku, a kako se hladni dani približavaju, povećava se potražnja, ali i cijena energenata, pa kupci danima obilaze prodajna mjesta ili traže najbolje ponude u oglasima. Da cijena drva raste kaže i penzioner Dragutin Gajić, koji je metar ove godine platio 20 KM skuplje nego prethodne. – Kupujem

Osamnaest godina od tragedije na ekskurziji banjalučke škole

Danas se navršava osamnaest godina od velike tragedije u kojoj je život izgubilo četvoro učenika i nastavnica banjalučke Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”. Tragedija se dogodila kada su se učenici, koji su bili na ekskurziji u Crnoj Gori, vraćali iz obilaska ostrva Sveti Stefan, ali se brodić “Škorpion 2” prevrnuo. Brod, koji je bio u vlasništvu

PREDAVANJE O HRANITELJSTVU Sva djeca zaslužuju odrasti u porodičnom okruženju

Centar za socijalni rad organizuje u četvrtak u 19 časova u prostorijama mjesne zajednice Starčevica predavanje sa ciljem promocije hraniteljstva kao oblika smještaja djece bez roditeljskog staranja i starih osoba bez porodičnog staranja. – Predavanje je namijenjeno građanima u cilju pružanja osnovnih informacija o hraniteljstvu. Centar za socijalni rad je opredjeljen za kvalitetno hraniteljstvo čemu

Motociklista povrijeđen u sudaru kod banjalučke Gimnazije

U saobraćajnoj nezgodi koja se kod banjalučke Gimnazije dogodila nešto prije 16 sati lakše povrijeđen je motociklista, saznaju “Nezavisne”. U Policijskoj upravi su nam potvrdili da je nezgoda prijavljena, ali trenutno nisu mogli da daju više informacija. “U nezgodi su učestvovali motocikl honda i putničko vozilo pežo. Lakše tjelesne povrede zadobilo je jedno lice”, rekli

TRIFUNOVIĆ HOSPITALIZOVAN: Trener Igokee imao moždani udar

Aleksandar Trifunović, trener KK Igokea, doživio je u nedjelju uveče moždani udar. Trifunović je hospitalizovan na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci i njegovo stanje je stabilno i doktori prate situaciju. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o blažem obliku moždanog udara, pošto je Trifunović u tom trenutku uspio da pozove Vuka Radivojevića dugogodišnjeg igrača

MINISTARSTVO: Smijenjeni direktori tri šumska gazdinstva i jednog rasadnika u RS

Vršioci dužnosti direktora šumskih gazdinsatva „Romanija“ Sokolac, Vlajko Sekulić, „Vrbanja“ Kotor Varoš Stana Kuzmić, „Oštrelj“ Drinić Slađana Banjac, kao i direktor Centra za sjemensko rasadničku proizvodnju Doboj Nikola Miličević, smenjeni su, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. U saopštenju se dodaje da će novi rukovodioci tri šumska gazdinstva i rasadnika u Doboju