Biznis 13.12.2015.

Milijarda za razvoj vještačke inteligencije

ČITANJE: 2 minute
Elon Musk
Elon Mask, vlasnik kompanija „Tesla“ i „SpejsX“, sa još nekoliko biznismena iz Silicijumske doline uložiće milijardu dolara u vještačku inteligenciju.

Pored Maska, istraživački projekat “OpenAI” podržaće i Piter Til, suosnivač “Pejpala”, Rid Hofman, suosnivač “Linkedina”, i Sem Altmen, predsjednik “Vaj kombinejtora”, investicione kompanije koja pomaže startap firme.

Altmen i Mask su kopredsednici “OpenAI”, koji će se fokusirati na “pozitivan uticaj po čovječanstvo” koje bi trebalo da donese vještačka inteligencija.

– Teško je dokučiti koliko bi vještačka inteligencija na nivou ljudske mogla da doprinese društvu i jednako je teško zamisliti koliko bi mogla da nanese štete društvu ukoliko bude napravljena ili korišćena na nekorektan način – navedeno je u pozdravnom saopštenju na sajtu “OpenAI”.

Tu takođe piše da je cilj ove neprofitne firme “napredak digitalne inteligencije na način koji bi najviše mogao da doprinese čovječanstvu u cjelini, nesputan potrebom ostvarenja finansijske dobiti”.

Osnivači “OpenAI” navode da su za projekat odvojili milijardu dolara iako očekuju da će od te sume u nekoliko narednih godina potrošiti samo sićušni dio.

Kako podsjeća AFP, napretkom robota sa vještačkom inteligencijom bave se mnoge tehnološke kompanije i investitori iako vodeći naučnici izražavaju zabrinutost oko toga kakve će posledice po čovječanstvo donijeti taj razvoj ako ne bude kontrolisan.

I sam Mask je zabrinut da bi loše vođeni razvoj vještačke inteligencije mogao potencijalno da donese pojavu robota-ubica poput onih iz filmskog serijala “Terminator”.

– Mi vjerujemo da bi vještačka inteligencija trebalo da bude produžetak individualnih ljudskih htenja, u duhu slobode i da bude široko i podjednako dostupna koliko i bezbjedna – piše u saopštenju.

(Blic)