Biznis 29.03.2021.

Milion KM za pomoć udruženju “Horeca”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić rekao je danas da će skupštinska većina iz gradskog budžeta izdvojiti milion KM za pomoć Udruženju poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca”, jer su te oblasti najviše ugrožene pandemijom virusa korona i epidemiološkim mjerama koje su trenutno na snazi.

Ilić je pojasnio da je skupštinska većina obezbijedila grant amandmanom na gradski budžet, kojim pomoć za ove oblasti nije bila predviđena.

“Želimo da pomognemo u ovoj situaciji svima kojima je rad zabranjen novim epidemiološkim mjerama Republičkog kriznog štaba”, rekao je Ilić novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja.

On je naveo da će grant od milion KM biti prebačen direktno Udruženju “Horeka”, koje će na najbolji način raspodijeliti sredstva svojim članovima.

“Ovaj iznos nije dovoljan da riješi sve njihove probleme, ali sam siguran da će pomoći u nekom narednom periodu”, rekao je Ilić, te dodao da je ovo prvi korak u saradnji skupštinske većine sa ovim, ali i drugim udruženjima.

On je naveo da će biti razmotrene i druge mogućnosti kojima grad može da pomogne privrednicima, kao što je oslobađanje od plaćanja komunalnih taksi i drugih nameta, te pozvao gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se zajednički djeluje u tom pravcu.

Predsjednik Skupštine Udruženja “Horeka” Mišo Kuzmanović rekao je da su oblasti ugostiteljstva i turizma najugroženije, te zahvalio na razumijevanju i pomoći i pozvao druge opštine i gradove da se ugledaju na Banjaluku i izađu u susret članovima “Horeke”.

“Apelujem da se ugostiteljski objekti što prije otvore, te pozivam naše članove da se, po otvaranju svojih ugostiteljskih objekata, maksimalno pridržavaju epidemioloških mjera”, rekao je Kuzmanović.

On je dodao da Udruženje “Horeka” ne želi da bude “kamen spoticanja između skupštinske većine i gradonačelnika”.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka Dragoslav Topić pozvao je odbornike u svim lokalnim skupštinama u Srpskoj, kao i načelnike i gradonačelnike da prate primjer Banjaluke i u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima pomognu sugrađanima.

“Nećemo stati na ovome kada je riječ o pomoći ovom sektoru, te ćemo i kada bude rebalans budžeta pokušati dodatno da izdvojimo za pomoć ovim granama”, rekao je Topić.

On je naveo da skupštinska većina neće odustati od uloženog amandmana kada je riječ o stopi poreza na nepokretnost, koji će umnogome pomoći hotelijerima i ugostiteljima u Banjaluci.

On je pozvao Stanivukovića da ugostiteljski sektor oslobodi plaćanja takse za zakup ljetnih bašta.

(Srna, E.M)

 

Oznake: Horeca