“MILIONSKI PROJEKTI DOLAZE U SRPSKU” Višković o formiranju Savjeta ministara BiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je dogovor oko formiranja Savjeta ministara BiH, nakon 13 mjeseci čekanja, dobra vijest za Srpsku jer će mnogi projekti napokon biti odblokirani. 

– Izgubili smo nepotrebno 13 mjeseci na neke stvari koje se sad pokazuju da su mogle biti riješene i za manje od mjesec dana – istakao je Višković. On je izrazio očekivanje da će vladajuća većina iz Srpske, okupljena oko SNSD, znati kako iskoristiti preostale tri godine za dobrobit svih građana.

Govoreći o projektima koji će nakon formiranja Savjeta ministara biti odblokirani, Višković je istakao da će to značajno doprinijeti porastu bruto domaćeg proizvoda u Srpskoj, a isto tako i standardu svih građana u BiH.

– Riječ je o nekoliko projekata u Srpskoj koji će biti odblokirani. Između ostalih, projekat izgradnje faze dva na izgradnji Koridora „Pet ce“, obilaznice kod Doboja, vrijedan 150 miliona evra. Kada je u pitanju taj projekat već je sve dogovoreno i donesena odluka Narodne skupštine Republike Srpske – naveo je Višković.

On je izrazio nadu da će do kraja ove godine ili već početkom iduće taj projekat biti ratifikovan u Parlamentarnoj skupštini BiH, nakon čega će se moći raspisati javni poziv za izbor izvođača.

Višković je dodao da će otvaranjem javnih radova prilikom izgradnje ove obilaznice, biti povećana potrošnja, bruto domaći proizvod i koeficijent povrata PDV.

– To je sve indirektno punjenje budžeta. Kada imate bolje punjenje budžeta onda možete komotnije da se ponašate i na rashodovnoj strani – istakao je Višković.

On je podsjetio i na projekte koje je dobio grad Gradiška, a koji su trenutno u blokadi. Riječ je o projektima vrijednim oko 20 miliona evra za vodovod i kanalizaciju u samom gradu.

– Projekat koji ostaje za anale BiH je most “Bratoljub” u Bratuncu. Taj most stoji sagrađen više od dvije godine kao spomenik gluposti BiH. Srbija je finansirala kompletan projekat, a mi čekamo famoznih tri miliona da se izgradi granični prelaz – naveo je Višković. On je podsjetio da je taj prelaz izuzetno važan za privredu i stanovništvo tog kraja.

Premijer Višković je podsjetio da se već nekoliko godina u BiH ne raspoređuju sredstva od “Dži es em licenci” od operatera BiH u iznosu od nekoliko stotina miliona maraka.

– Ta sredstva se u posljednje tri do četiri godine ne raspoređuju, a to su isto tako sredstva Republike Srpske na koja ima određeno pravo, kao i Federacija. To su sve stvari koje će u značajnoj mjeri olakšati naše funkcionisanje i kao Vlade i kao institucije Republike Srpske – rekao je Višković.

On ističe da ne treba zanemariti ni pitanje “Elektroprenosa BiH”, gdje ima blizu 200 miliona KM koje treba plasirati u investicije i skoro oko 150 radnika koji su po raznim osnovama napustili to preduzeće, a koje bi trebalo “ubaciti u sistem”.

– To su značajne benefiti i za Republiku Srpsku jer je ona vlasnik 42 odsto u tom preduzeću. Prema tome, od tih 180 do 200 miliona maraka oko 42 odsto pripada Srpskoj. To znači da ćemo, ne samo energetski sektor i sigurnost naših građana sa snabdijevanje električnom energijom dići na viši nivo, nego ćemo omogućiti značajnom broju privrednih subjekata u Srpskoj da dobiju poslove i rade za to preduzeće – napomenuto je Višković.

Prema njegovim riječima to znači novo zapošljavanje i investicije, novi PDV, porezi, doprinosi i to se sve indirektno vraća u budžet Republike Srpske.

(Srna)

RADOJIČIĆ: Kvalitet vazduha 9. decembra u Centru, Boriku i Paprikovcu bio u prvoj kategoriji

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da su mjerenja aero-zagađenja u gradu zvanična, odnosno vrši ih ovlaštena institucija sa licenciranom opremom i stručnim licima. Radojičić je danas, na aktuelnom času gradskog parlamenta, naglasio da uređaji za mjerenje ne pripadaju nijednoj političkoj partiji. “Mjerenja ne može da vrši neko ko je na pijaci kupio uređaj”,

Predstavom Peđe Bajovića otvoren 2. Banjaluka stand up festival

Predstavom „Rok trajanja“ stand up komičara Peđe Bajovića iz Zagreba u utorak 10. decembra u Vijećnici Banskog dvora otvoren je 2. Banjaluka sand up festival. Predstava“Rok trajanja” je zadnja iz njegove dosadašnje tematske trilogije. -Vrlo kratak opis bi bio – ja kukam, a ljudi se smiju! Počinjem o stanju stvari za čovjeka mojih godina, pa

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka igraju predstavu u ZTC Banja Vrućica

Glumci Down Syndrom centra Banjaluka 21. decembra odigraće predstavu “Mali princ” u ZTC Banja Vrućica, na koju dolaze i njihovi drugari iz Poljske u pratnji svojih terapeuta, koje dovodi ambasador Koviljka Špirić. Dan kasnije, 22. decembra, na donatorskoj večeri u Banskom dvoru šest konobara iz Down syndrom centra Banjaluka služiće goste. Ovih šest konobara, šest

Potpisan sporazum o saradnji na razvoju ženskog preduzetništva

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević i direktor Džender centra Srpske Mirjana Lukač potpisali su danas u Banjaluci sporazum o saradnji na sprovođenju programa u vrijednosti 24.844 KM radi postizanja ravnopravnosti polova u oblasti privrede. Lukačeva je rekla novinarima nakon potpisivanja da program podržava organizacija UN žene, koja je prepoznala program edukacije ženskih

VIDOVIĆ: Novim sistemom fiskalizacije do efiksanijeg plaćanja obaveza

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da će u narednoj godini biti uveden novi sistem fiskalizacije koji će biti zaštićen i u njega niko neće moći da ubacuje svoje sisteme i tako izbjegava plaćanje obaveza. – Prema novom rješenju, prije nego što dobijete račun u marketu, Poreska uprava mora da dobije taj prihod