Vijesti 08.11.2015.

Milo Đukanović zasipao ljude opasnim hemikalijama!

ČITANJE: 2 minute
Milo Djukanovic protesti suzavac
Suzavac CS, koji izaziva teška stanja, upotrebljavan je u ogromnim količinama za razbijanje protesta protiv režima u CG 24. oktobra
Protiv demonstranata okupljenih oko opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta (DF) 24. oktobra je na ulicama Podgorice korišćeno stotine patrona specijalnog suzavca CS, kao i bombi ispunjenih istim opasnim hemijskim sredstvom, pišu podgoričke Vijesti.

Taj medij je to prenio na osnovu izvještaja Komisije za utvrđivanje okolnosti upotrebe sredstava prinude koju je formirala Uprava policije samo dan poslije protesta.

Prema njemu, neposredno nakon početka šetnje opozicije okupljene oko DF i više od 30.000 građana Crne Gore, koji su izašli na podgoričke ulice kako bi srušili režim Mila Đukanovića i izborili se za fer izbore, načelnik Centra bezbednosti Jovica Rečević izdao je naredbu da se na građane krene suzavcem i dimnim bombama.

– Nevjerovatne količine hemijskih sredstava ispaljivali su pripadnici svih jedinica. Centar grada je u sat vremena ugušen opasnim dimom. O njegovim posljedicama po zdravlje građana još se ne govori – ističu Vijesti i navode da su prve patrone ispalili pripadnici Posebne jedinice.

CS predstavlja posebnu vrstu suzavca koju koriste samo vojska i policija u izuzetnim prilikama. Tada se podrazumijeva obavezno je korišćenje gas-maski i zaštitne odjeće jer kod ljudi izaziva osjećaj gorenja kože, a izuzetno intezivno nagriza oči, zbog čega je nemoguće da se one otvore. Pored toga, on nagriza i sluzokožu nosa i usta i tjera na kašalj, izaziva bol u grudima, otežano disanje i dezorijentaciju.

Inače, Andrija Mandić je kazao sinoć na skupu u Domu kulture u Baru da režim strahuje od novih protesta u Podgorici, ističući da „represivni aparat više neće smjeti da bije narod“.

On je ponovio da DF neće razgovarati sa Đukanovićem i Krivokapićem, navodeći da su očekivanja da do ispunjenja zahteva opozicije dođe nakon dijaloga u Skupštini „priča za lakovjerne“. Protestnom šetnjom završen je skup DF u Baru.

(Kurir)