Magazin 25.11.2016.

Milomir Babić student generacije na Elektrotehničkom fakultetu

ČITANJE: 2 minute

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je danas da Elektrotehnički fakultet u Banjaluci školuje kadar koji doprinosi razvoju Srpske.

Klokić je rekao da diplomirani elektroinženjeri lako pronalaze posao u Republici Srpskoj, ali i u inostranstvu.

“Značajan broj svršenih studenata, ali i aktivnosti u oblasti naučnoistraživačkog rada rezultat su uspješnog rada i djelovanja Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci”, rekao je Klokić novinarima uoči svečanosti povodom obilježavanja Dana ovog fakulteta.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Dokić kaže da se ove godine na ovaj fakultet upisalo 216 studenata, iako je konkursom bilo predviđeno 250 mjesta.

“Nedopustivo je da u vrijeme velike nezaposlenosti imamo manjak iženjera, koji nam trebaju kako bismo započeli nove poslove”, rekao je Dokić.

On je upozorio da se mladi sve više upisuju na fakultete, sa čijim diplomama ne mogu naći posao jer je tržište rada prezasićeno tim profilima.

Dokić je naveo da se na Elektrotehničkom fakultetu radi po novim planovima i programima, koji podrazumijevaju mnogo više prakse nego što je to bilo ranije, te da je ostvarena i značajna saradnja sa privatnim sektorom.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Elektrotehnički fakultet jedan od najboljih fakulteta u sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj po svim kriterijumima.

“Važno je da su diplomirani inženjeri kadar koji je tražen i koji će na ovim prostorima biti potreban i u budućnosti”, rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, zadatak buduće vlasti na svim nivoima je da omogući još više stranih investicija u kojima će i dalje postojati potreba za kadrom elektro struke.

“Planiramo da već u srednjoj školi povećamo broj mladih zainteresovanih za ovu struku, jer se sa ovim radnim profilom posao može naći i sa i bez završenog fakulteta”, rekao je Radojičić.

Student generacije na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci Milomir Babić, koji je studije završio sa prosjekom 9,38, kaže da je imao dobru saradnju sa profesorima tokom studiranja, te da mu je najveći problem bio što je imao malo vremena za druge aktivnosti, ali da se trud isplatio.

(Mojabanjaluka)