Vijesti 13.09.2015.

Minhen prebukiran: Više ne znamo šta da radimo sa izbjeglicama!

ČITANJE: 1 minuta

 

minhen

Minhen je gotovo potpuno iscrpio kapacitete za prihvat izbjeglica koje masovno stižu u Njemačku, upozorila je danas lokalna policija, dan pošto je u taj grad na jugu zemlje stiglo čak 12.200 izbjeglica.

– Imajući u vidu podatke koje smo juče zabilježili sasvim je jasno da smo došli do samih granica naših kapaciteta za zbrinjavanje azilanata koji u talasima dolaze sa Balkana preko Mađarske i Austrije – izjavio je portparol policije u Minhenu Simon Hegenvald.

On je dodao da je tokom jučerašnjeg dana registrovano 12.200 izbjeglica, a da je na glavnu željezničku stanicu u Minhenu jutros već stiglo više od 700 ljudi, prenio je AFP.

Policija za sada ne želi da iznosi procjene koliko bi ih još moglo da stigne do kraja dana.

Minhenske vlasti postavljaju šatore za smještaj izbjeglica, ali upozoravaju da su njihovi kapaciteti za prihvat ljudi koji stižu iz Mađarske preko Austrije gotovo potpuno iscrpljeni.

Vlasti prijestonice Bavarske pozvale su i druge gradove u Njemačkoj da im pomognu i prime više izbjeglica.

– U planu je da danas budu organizovana tri specijalna polaska vozova kojima će izbjeglice biti prebačene u druge njemačke gradove – rekao je Hegenvald.

Njemačka je dosada primila najveći dio izbjeglica koje stižu u Evropu, a u planu je da ove godine prihvati 450.000 tih ljudi.

– Više ne znamo šta da radimo sa izbjeglicama – izjavio je gradonačelnik Minhena Diter Rajter, ukazujući na strahovanja da će mnogi od novopridošlih izbjeglica morati da spavaju pod vedrim nebom.

(Agencije)