Magazin 07.10.2022.

Minhen želi da ograniči kretanje dizelaša, na udaru pola miliona vozila

ČITANJE: 1 minuta

U najvećem gradu Bavarske vlasti su postigle konsenzus i na pomolu su značajne promjene. Minhen želi da još u velikoj mjeri ograniči kretanje dizelaša.

Od 1. februara 2023. dizel vozilima sa Euro 4 emisijskim standardom više neće biti dozvoljen ulazak u zonu niske emisije unutar Mittlerer Ringa. Ako se situacija sa zagađenjem okoline brzo ne popravi, zabrana će se od 1. oktobra 2023. odnositi i na dizel vozila Euro 5 norme.

“Srednji prsten” takođe bi trebalo da bude dio ekološke zone u budućnosti, što je ranije bilo isključeno. Trebalo bi i da postoje izuzeci za stanovnike i dostavna vozila.

To bi značilo da od 1. oktobra 2023. godine 140.000 vozila sa Euro 5 dizel motorima i lošijim Euro standardom od tog više ne bi smjeli da voze Ringom i područjima u okviru njega.

Oko 30.000 pogođenih stanovnika gradskog jezgra i preduzetnika sa dozvolom za parkiranje ili dostavu robe pošteđeno je ove mjere.

Zabrana dizelaša takođe će uticati na brojne putnike i posjetioce iz prigradskog pojasa, koji čine veliki udio gradskog saobraćaja, a govori se o gotovo pola miliona vozila.

Očekuje se da će gradsko vijeće u kome većinu imaju Zeleni i SPD odobriti zabranu već tokom ovog mjeseca, prenosi B92.

Oznake: Auto, dizel, Minhen, Zabrana