Vijesti 10.09.2015.

Ministar Malašević: Upisao sam dodatni razred zbog molbi roditelja

ČITANJE: 2 minute

dane malesevic

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević smatra da će se naći rješenje za djecu bošnjačke nacionalnosti koja ne idu u školu u Konjević Polju i Vrbanjcima, ako bude interesa i ako bošnjački političari ne budu vršili pritisak na Ministarstvo preko djece.

– Bošnjački političari žele da ovaj problem smjeste samo u Republiku Srpsku, a ni srpska djeca nemaju nacionalnu grupu predmeta u svim kantonima u Federaciji BiH – dodao je Malešević.

Govoreći o prijetnjama smrću koje je primio, Malešević kaže da su one, vjerovatno, djelo neodgovornih ljudi koje je izazvao bojkot bošnjačke djece.

– Smatram da ja, svojim nastupima i nastojanjima da bude riješeno pitanje nacionalne grupe predmeta, nisam ničim izazvao takvo reagovanje, već sam nastojao da se zalažem za zakonitost i ustavnost u obrazovanju – rekao je Malešević sinoć za RT RS.

On je podsjetio da je roditeljima bošnjačke djece koja ne idu u školu u Konjević Polju nudio rješenja koja su moguća prema Ustavu Republike Srpske, ali da oni to nisu prihvatili.

Govoreći o razlozima za formiranje još jednog odjeljenja u banjalučkoj Medicinskoj školi, Malešević je naveo da se Ministarstvu obratio veliki broj učenika i roditelja, tražeći da pohađaju ovu školu, te je s obzirom da je prethodnih godina u njoj bilo devet odjeljenja, odlučio da iskoristi svoje zakonsko ovlaštenje i odobri upis još jednog odjeljenja za najtraženije zanimanje u ovoj školi – medicinski tehničar.

– U Ministarstvo je stiglo više od 20 molbi učenika i roditelja. Uvažene su sve molbe, a ostali učenici primljeni su prema redoslijedu sa rang-liste za zanimanje medicinski tehničar – pojasnio je Malešević.

On je naveo da će Ministarstvo još danas primati molbe za upis u Medicinsku školu, da bi sutra ova škola dobila rješenja.

(RTRS)