Vijesti 23.08.2015.

Ministarka Golić: Novi zakon poboljšao upravljanje otpadom

ČITANJE: 1 minuta

srebrenka golic

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je da su lošem stanju u upravljanju otpadom u Srpskoj doprinijeli visoki troškovi, neracionalna organizacija, nizak kvalitet usluga i nedostatak odgovarajuće infrastrukture.

– Ranije je jedini način upravljanja otpadom bilo odlaganje na lokalne deponije, koje, uz rijetke izuzetke, ne zadovoljavaju ni osnovne uslove. Naše trenutno opredjeljenje je zajedničko deponovanje otpada putem međuopštinskih preduzeća i na sanitarnim deponijama regionalnog tipa – izjavila je Golićeva.

Ona je naglasila da dostizanje standarda EU zahtijeva velika ulaganja, što se u Srpskoj trenutno ne može primijeniti.

– Finansiranje sistema upravljanja otpadom treba da se planira iz sredstava ekonomskih taksi za otpad, budžeta lokalne uprave, sredstava građana, budžeta Republike Srpske i drugih izvora – navela je Golićeva.

Ona je podsjetila da je prije donošenja Zakona o upravljanju otpadom, prije nešto više od godinu dana, ova oblast bila potpuno neuređena, a neprimjereno odlaganje otpada na neuslovnim lokalnim deponijama predstavljalo je otvorenu opasnost za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Golićeva je poručila da otpad nije smeće, te da se može iskoristiti na brojne načine, kao energent, sirovina i slično.

– Prema odredbama novog zakona, otpad se može koristiti za ponovnu upotrebu proizvoda, za reciklažu, radi dobijanja sirovine za proizvodnju istog ili drugog proizvoda, kao sekundarna sirovina, te za energetsko iskorištavanje – pojasnila je Golićeva.