Ministarka Golić: Novi zakon poboljšao upravljanje otpadom

srebrenka golic

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ocijenila je da su lošem stanju u upravljanju otpadom u Srpskoj doprinijeli visoki troškovi, neracionalna organizacija, nizak kvalitet usluga i nedostatak odgovarajuće infrastrukture.

– Ranije je jedini način upravljanja otpadom bilo odlaganje na lokalne deponije, koje, uz rijetke izuzetke, ne zadovoljavaju ni osnovne uslove. Naše trenutno opredjeljenje je zajedničko deponovanje otpada putem međuopštinskih preduzeća i na sanitarnim deponijama regionalnog tipa – izjavila je Golićeva.

Ona je naglasila da dostizanje standarda EU zahtijeva velika ulaganja, što se u Srpskoj trenutno ne može primijeniti.

– Finansiranje sistema upravljanja otpadom treba da se planira iz sredstava ekonomskih taksi za otpad, budžeta lokalne uprave, sredstava građana, budžeta Republike Srpske i drugih izvora – navela je Golićeva.

Ona je podsjetila da je prije donošenja Zakona o upravljanju otpadom, prije nešto više od godinu dana, ova oblast bila potpuno neuređena, a neprimjereno odlaganje otpada na neuslovnim lokalnim deponijama predstavljalo je otvorenu opasnost za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Golićeva je poručila da otpad nije smeće, te da se može iskoristiti na brojne načine, kao energent, sirovina i slično.

– Prema odredbama novog zakona, otpad se može koristiti za ponovnu upotrebu proizvoda, za reciklažu, radi dobijanja sirovine za proizvodnju istog ili drugog proizvoda, kao sekundarna sirovina, te za energetsko iskorištavanje – pojasnila je Golićeva.

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba