Biznis 28.10.2015.

Ministarka Golić okuplja investitore na Sutjesci

ČITANJE: 2 minute
srebrenka golic
Delegacija Ambasade SAD u BiH prihvatila je inicijativu ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenke Golić da naredne godine u Nacionalnom parku “Sutjeska” organizuju investicionu konferenciju na kojoj bi predstavili mogućnosti za ulaganja u razvoj nacionalnih parkova i zaštićenih područja u Srpskoj.

Na zajedničku konferenciju, koja bi bila održana u prvoj polovini 2016. godine, bili bi pozvani predstavnici svih ambasada u BiH i drugih međunarodnih institucija, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Golićeva je na današnjem sastanku u Banjaluci upoznala delegaciju američke Ambasade sa aktivnostima koje se sprovode u Ministarstvu i istakla napore za usklađivanje zakona iz resorne nadležnosti sa evropskim zakonodavstvom i direktivama EU.

– Nastojimo da zakone iz naše nadležnosti kontinuirano usklađujemo sa evropskim direktivama, posebno u oblasti zaštite životne sredine, tako da obaveze koje imamo prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ispunjavamo i iznad nivoa koji zahtijeva sporazum – istakla je Golićeva.

Prema njenim riječima, dokaz za to je i Zakon o građevinskim proizvodima koji je u potpunosti usklađen sa najnovijim direktivama koje regulišu ovu oblast.

Kao dokaz je navela i aktivnosti na izmjenama i dopunama dva osnovna zakona u oblasti zaštite životne sredine – Zakona o zaštiti životne sredine i Zakona o vazduhu, koje su u toku.

Ona je delegaciju upoznala i sa projektima za čiju je realizaciju nadležno Ministarstvo, naglasivši da je u svim projektima ostvarena izuzetna saradnja sa međunarodnim institucijama.

Delegacija Ambasade SAD u BiH, koju je predvodio šef Kancelarije Ambasade u Banjaluci Edvard Galager, posebno je zainteresovana za aktivnosti Ministarstva u oblasti upravljanja otpadom i unapređenju upravljanja nacionalnim parkovima.

Ovom prilikom ponudili su konkretnu pomoć – da u okviru programa koji sprovodi američka vlada upute stručnjake koji bi izvršili procjenu stanja u nacionalnim parkovima u Srpskoj i dali smjernice kako da se unaprijedi rukovođenje, s ciljem njihove jače promocije i povećanja turističke ponude.

Predstavnici Ambasade SAD najavili su saradnju u oblasti upravljanja otpadom i moguća ulaganja u ovu oblast.

Galager je upoznao Golićevu da u BiH djeluje Američka privredna komora u koju je u ovom trenutku uključeno 70 firmi koje su zainteresovane kako za direktna ulaganja, tako i za ulaganja po principu privatno-javnog partnerstva.

(Agencije)