Biznis 29.06.2022.

MINISTARSTVO FINANSIJA: Vlada Srpske radi na ublažavanju posljedica inflacije

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da Vlada Srpske radi na ublažavanju posljedica inflacije, te navelo da je rebalansom budžeta Srpske za ovu godinu obezbijeđeno povećanje prihoda od 330 miliona KM.

Iz Ministarstva su precizirali da će 218 miliona KM biti usmjereno građanima Srpske, 40 miliona KM privredi i 90 miliona KM u javne investicije po lokalnim zajednicama širom Republike Srpske.

Zz ovog ministarstva su, reagujući na, kako su naveli, netačne tvrdnje predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da “Vlada Republike Srpske ne pomaže građanima u vrijeme visoke inflacije”, naglasili da Vlada Republike Srpske ne može da popravi svu štetu koju je sadašnja opozicija davno napravila.

– Vlada Republike Srpske je predložila izmjenu Zakona o PDV-u gdje bi osnovne životne namirnice bile oslobođene plaćanja PDV-a, dok bi prema ovom prijedlogu akcize na gorivo bile ukinute, ali ovo nije urađeno iz prostog razloga jer su SDS i PDP prenijeli nadležnosti u oblasti indirektnih poreza na nivo BiH, a na nivou BiH ne može se ništa dogovoriti – podsjećaju iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Iz Ministarstva napominju da građani Republike Srpske treba da znaju da osnovne životne namirnice i naftu i naftne derivate plaćaju po većim cijenama zbog opozicije koja je napravila štetu Republici Srpskoj još 2005. godine.

(Srna/SB)

Oznake: Vlada RS