Biznis 29.07.2021.

Ministarstvo: Reagovaćemo u slučaju ozbiljnijih poremećaja cijena u Srpskoj

ČITANJE: 3 minute

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske redovno prati kretanje cijena na tržištu i u slučaju ozbiljnijih poremećaja predlagaće i donositi mjere u skladu s nadležnostima propisanim Zakonom o trgovini i Zakonom o regulisanju cijena, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Kako podsjećaju, Vlada Republike Srpske donijela je na 13. sjednici održanoj 21. marta 2019. godine Uredbu o ograničavanju marži u prometu robe (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 27/19) kojom se privrednim društvima, pravnim licima i preduzetnicima ograničava marža pri formiranju cijena u prometu na veliko, odnosno na malo, a odredbe predmetne Uredbe su na snazi i danas.

Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe marža se ograničava isključivo na proizvode koji spadaju u osnovne životne namirnice (so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe, lijekovi). Cilj donošenja Uredbe jeste da se zaštite socijalne kategorije stanovništva, odnosno oni slojevi stanovništva čija je platežna moć najslabija, kako bi se sačuvao životni standard stanovništva, pojašnjeno jeu saopštenju.

Kako je objašnjeno, ograničena marža, koja se računa na nabavnu cijenu, u prometu na veliko maksimalno iznosi 8%, a na malo maksimalno 10%, s tim da ukoliko privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik nabavi robu neposredno od proizvođača i obavi samo promet na malo, može pri obrazovanju cijena proizvoda u prometu na malo maržu povećati do 25% od propisane marže u prometu na veliko. Takođe, ako proizvođač direktno razvije svoju maloprodajnu mrežu, maržu može povećati do 25% od propisane marže u prometu na veliko.

Za proizvode koji nisu obuhvaćeni Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe trgovci i proizvođači na teritoriji Republike Srpske formiraju cijene robe i usluga slobodno prema uslovima tržišta, navodi se u saopštenju.

Takođe podsjećaju da je Vlada Republike Srpske donijela je na 115. sjednici održanoj 1. aprila 2021. godine Uredbu o određivanju marže koja se primjenjuje prilikom formiranja cijena naftnih derivata, kojom se utvrđuje postojanje uslova za propisivanje mjera neposredne kontrole cijena na teritoriji Republike Srpske određivanjem maksimalnih iznosa marži koje se primjenjuju prilikom formiranja cijena naftnih derivata.

“Predmetnom Uredbom trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,06 KM po litri derivata, dok se trgovcima koji obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litri derivate”, pojašnjeno je.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe vrši Republička uprava za inspekcijske poslove posredstvom republičkog tržišnog inspektora i tržišnog inspektora u jedinicama lokalne samouprave, u skladu saovlašćenjima propisanim Zakonom o regulisanju cijena i propisom kojim se uređuje inspekcijski nadzor.

(N.S)