Izbori 2022 23.10.2022.

Mišel: Samit EU – zapadni Balkan u Tirani 6. decembra

ČITANJE: 1 minuta

Čelnici Evropske unije i lideri šest država zapadnog Balkana susrest će se u Tirani 6. novembra na posebnom samitu.  Ovo je već drugi susret ove vrste samo tokom ove godine. Ranije je okupljanje ovakvog formata bilo organizirano najviše jednom godišnje. To svjedoči da EU počinje gajiti bitno tješnje odnose s zapadnim Balkanom, piše Politički.ba.

Kako je objavio predsjednik Evropskog vijeća, Šarl Michel, samit dolazi u vremenima ruske agresije na Ukrajinu, koja je temeljito promijenila geopolitičku kartu. U tom je kontekstu porastao značaj pristupanja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

“Zapadni Balkan ključni je prioritet EU. Mi trebamo taj region. Zapadni Balkan treba nas”, saopštio je Mišel.

Premijeri ili predsjednici zapadnobalkanskih država će s čelnicima Evropske unije u glavnom gradu Albanije razgovarati o svim ključnim izazovima koji se i pred jedne i pred druge postavljaju. Susreti ove vrste održavali su se najčešće jednom godišnje.

Samit dolazi i pred zasijedanje Evropskog vijeća, vrhovnog organa EU na kojem će se razgovarati i o preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

Taj skup planiran je za 15. i 16. decembra. Tiranski samit dolazi nakon što su se u Njemačkoj, u okviru Berlinskog procesa, ministri vanjskih poslova država zapadnog Balkana i EU dogovorili o daljem tješnjem povezivanju unutar šest država našeg regiona. Uz ostalo, dogovoreno je da se granice država Balkana mogu prelaziti samo s ličnom kartom. To znači i da će rigidni vizni režim koji je Bosna i Hercegovina imala s Kosovom biti ukinut.

(Z.M)

Oznake: EU, Šarl Mišel