Magazin 21.08.2020.

MJERE PREVENCIJE: Evo kako se zaštiti u periodu sudara sezonskog i virusa korona

ČITANJE: 1 minuta

S dolaskom jeseni i nešto hladnijih dana, pored aktuelnog virusa korona očekuje se i novi talas sezonskog gripa. Simptomi su veoma slični, a da bismo se kvalitetno zaštitili nephodan je unos veće količine vitamina i minerala u naš organizam.

Stručnjaci ističu da je prevencija uobičajenih respiratornih infekcija i infekcije izazvane virusom korona uglavnom ista, piše Srpskainfo.

Načelnica Službe porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, Kosana Stanetić, za Srpskainfo kaže da se prevencija odnosi na nošenje maski, izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelim osobama, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorima, pogotovo ako se u njima nalazi mnogo ljudi, te često provjetravanje prostorija.

Preporučuje se i boravak na svježem vazduhu i jačanje imuniteta svakog pojedninca, dok kao kao mjeru za jačanje imuniteta preporučuje  raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralima, dovoljno sna, izbjegavanje stresnih situacija, te umjerena fizička aktivnost.

Respiratorne infekcije se javljaju sezonski  u hladnijem periodu godine i uobičajeno su najučestalije u periodu od oktobra do marta, a kao mogući uzroci takve pojave uglavnom se navode boravak u zatvorenoj prostoriji i bliski kontakti zbog čega se virus lakše i brže prenosi.

(N.S/ Banjaluka.net)

 

Oznake: korona virus